„Имаме сигурност на доставките. България няма да остане без газ”. Това заяви депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на Комисията по енергетика в НС Делян Добрев.

„Аз съм в опозиция и имам изгода да кажа, че има риск и може да останем без газ, но това няма да се случи. Ние сме много малък консуматор - използваме едва 2% от износа на Русия за Европа”, каза още той.

„Ще вземем газ и от Румъния, и от Гърция. Част от този газ ще бъде пак руски, но ще го платим с 30% повече заради посредниците. Това е главният въпрос – правят се на ястреби, за да плащаме с 30% повече за газ.”, коментира Добрев.

Резервните варианти, които има държавата ни

„Масово се твърди от хора, които нищо не разбират, че ние не сме диверсифицирали, но ние всъщност сме и сме създали техническата възможност да внасяме газ от всички страни още през 2015 г.”, отбеляза той.

По думите му през 2012 г., когато той е бил енергиен министър, е била проведена процедура, избрана е американска компания и българските компресори са били подменени с реверсивни.

„Избрахме най-добрата компания в света. Те могат както да изтласкват газ извън България, така и да всмукват газ.”, посочи Добрев.

„Ние можем от юг да получим 20 млрд. кубика газ и от север още 20 млрд. т.е. ние можем да получим 40 млрд., а консумацията ни е 3 млрд”, заяви депутатът от ГЕРБ.

Той определи като „пълна глупост" твърденията, че 12 години няма гръцка връзка и това е причината да нямаме и диверсификация.

„Ние имаме 40 млрд. кубика капацитет за внос, тя ще ни добави още 3.”, коментира Делян Добрев.

Притеснително ли е спокойствието на управляващите

„Аз лично съм спокоен. Варианти за оправяне на ситуацията има страшно много. Чухме анонс за това, което управляващите заявяват, че са предприели като мерки. Поздравления, ако наистина са направили оперативно събрание още през февруари и е направен план и ако наистина са подписали договорите”.

Това заяви Виктор Минчев от Асоциация "Свободен енергиен пазар” в отговор на въпрос трябва ли да сме притеснени от спрените доставки на газ от Русия.

„Малко ми е трудно да кажа дали сме подготвени, защото няма достатъчно информация – както от нашето правителство, така и от ЕК. Някак си усещането след трите брифинга по темата у нас е, че ще има, ще видим, правим всичко възможно.

Но не видях нищо конкретно по въпроса. Позицията на ЕК беше малко по-категорична – вече се подават някакви количества от Гърция, Турция и Румъния. Но не става ясно дали това са някакви дългосрочни ангажименти”, подчерта Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт.