„От „Газпром” са заявили своето твърдо намерение за спиране на доставките на газ. Българското правителство е подготвено за този сценарий. Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин". Това заяви категорично премиерът на Република България Кирил Петков в началото на днешното заседание на Министерския съвет.

„Министерството на енергетиката има ясен план за действие, включително и готов план за доставки от алтернативни източници.", каза още той.

Какво значи това за България

По думите му спирането на газ от страна на „Газпром” е „грубо нарушение на договорите и е шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито парите на българите. „Ние няма да се подадем на подобен рекет", категоричен беше премиерът.

„България също преглежда всички договори с „Газпром”, включително и договор за транзит през България, защото едностранно действие на изнудване е недопустимо”, посочи той.

„След милиардите похарчени за „Турски поток”, виждаме политиката на ГЕРБ докъде ни доведе. Да, нямаме три милиарда в хазната и нямаме диверсификация, но имаме джип на „Аркад” в гаража на г-жа Арнаудова”, коментира Кирил Петков.

Той съобщи, че тази сутрин е разговарял с гръцкия си колега Мицотакис, който е потвърдил, че всичко по газовата връзка върви по план и през юни месец физическото ѝ изпълнение ще бъде факт. „Едновременно с това той потвърди общи действия за диверсификация през втечнен газ”, допълни Петков.

Как ще постъпи ЕС

„Говорих и с г-жа Фон дер Лайен, която каза, че едностранно нарушаване на договора между „Газпром” и България, не е проблем само на България. Това е проблем на целия ЕС и ответните действия ще бъдат общи.

Планът е на лице, европейският отговор ще бъде на лице, готови сме с точните стъпки за всички алтернативи.”, увери аудиторията премиерът.

"Проверява се дали има реално спиране на доставките на руски газ за България. Ще дадем повече информация след заседанието на Министерския съвет. Ако има намаляване на количествата, ще ви информираме". Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов.

"Предприети са всички мерки, за да се подсигурят количествата на газ у нас. Към момента всички доставки са гарантирани за минимум месец напред. Това не означава, че след това ще имаме проблеми с оглед на последната ситуация.", каза още той.

„На 1 април е получено писмо от „Газпром Експорт” по повод начина на плащане за руски газ. Дружествата под шапката на Българския енергиен холдинг са предприели всички необходими мерки, за да се подсигурят количества, включително спиране на добива от „Чирен”, посочи енергийният министър.