Ново умопомрачително поскъпване на горивата не се очаква. Това каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

„Прогнозите от 4-5 лева за литър ми се струват невъзможни. През последните месеци има поскъпване с около 20%.

Но това се дължи на поскъпването на суровия петрол, нормално е стойностите да тръгнат нагоре и България не прави изключение от целия останал свят. Цените на суровия петрол задържат стойностите си. Това се дължи на коронавируса в Китай." - коментира експертът.

Фактори за растежа на цените на горивата

"Няма други фактори за поскъпване на горивата. Надявам се да има леко понижение дори. Друг водещ фактор е ситуацията в Украйна. Ако има временно дори примирие там, цените ще тръгнат надолу.”, уточни още той.

Експертът обясни още, че налагане на ембарго върху руския петрол веднага, ще оскъпи горивата. По думите му без руския газ и петрол на ЕС ще му бъде изключително трудно.

„ЕС е по път за избягване на руските продукти, но това не може да се случи веднага. Трудно се намират други източници и ако веднага се въведе ембарго, това много ще оскъпи горивата. В дългосрочен план е възможно да се случи, но не и веднага.”, обясни той.

По-ниските цени на горивата в Турция не са изненада, като те се дължат на това, че страната е извън ЕС и сама определя акцизите си, уточни Бенчев.

„Освен това турската лира доста падна. В Гърция пък производствените цени са по-високи дори, това показва, че ние сме държавата с най-ниски цени в района и в целия ЕС. Изключение прави Унгария, която има въведен таван на цените на горивата”, каза още Светослав Бенчев.

Русия рече и отсече. Предупреждение към целия свят

Остро предупреждение от Москва. Русия отново призова света да не подценява значителния риск от ядрена война.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че доставките на западни оръжия за Украйна означават, че НАТО по същество е във война с Русия и съществува значителен риск конфликтът да стане ядрен.

Лавров подчерта, че Киев имитира преговори, а конфликтът ще приключи със споразумение, но съдържанието му ще зависи от военната ситуация.

"Това е стендъп комедия. Това е имитация на преговори за прилагане на комплекс от мерки.

Това е имитация на преговори за сключване на споразумения с Руската федерация, имитация на демокрация. Както във всяка ситуация, в която се използват въоръжени сили, всичко ще приключи с договор.

Но неговите параметри ще се определят от етапа на военните действия, на който този договор става реалност.", каза Лавров.

От своя страна украинският външен министър Дмитро Кулеба отговори, че Лавров просто се опитва да „изплаши света, за да спре той да подкрепя Украйна“.

Дискусия на тема "Украйна" ще се проведе в американската база "Рамщайн" в Германия. В нея ще участва и българският министър на отбраната Драгомир Заков.