Украйна е поискала официално оръжия от България. Това е станало на срещата между външния министър на Украйна Дмитро Кулеба и премиера Кирил Петков.

За такъв разговор разказа самият украински министър, който в сряда се срещна с депутатите в Народното събрание. Темата „оръжия за Украйна” стана причина за остри противоречия както в коалицията, така и между власт и опозиция.

Как е минало посещението

Как са преминали разговорите при посещението на Дмитро Кулеба у нас и какво е поискала украинската делегация от българските власти – тези теми коментира Антон Киссе – член на делегацията на Кулеба и председател на Асоциацията на българите в Украйна.

Той е присъствал на срещата между премиера Кирил Петков и Кулеба. Относно обсъждането на евентуално предоставяне на военна помощ за Украйна, Киссе посочи:

„Когато има индивидуални срещи и когато експертните групи се договорят, тогава ще бъде ясно. На такива срещи не се взимат решения, а се определят основните цели и задачи”.

„Украйна не може да отговори на условията, които поставя Русия. Нито един управляващ лидер в света няма да направи крачка, с която да остане в историята като дал от своята територия”, каза още той.

„Твърдо стоим на позицията, че нашите условия, трябва да бъдат чути. Когато има смърт и се убиват хора, няма аргументи", отбеляза председателят на Асоциацията на българите в Украйна.

„Нашите войници нямат достатъчно бронежилетки. Майките изпращат синовете си и искат да им дадем, за да отидат на фронта", коментира той. И добави:

„Определено има разочарование в нашата делегация".  

Антон Киссе изрази благодарност към всички българи, които оказват помощ на украинците. „Това е голям жест. Разбирам, че в България се живее трудно, често идвам тук. Въпреки това обаче вие ни помагате”.

Депутатите решават днес

Очаква се днес темата за евентуална помощ към Украйна да бъде водеща в парламента. Късно в сряда депутатите от ресорната комисия приеха проект на решение, с което Народното събрание дава мандат на Министерския съвет да предложи пакет от мерки, свързани с войната.

Темите са три - мерки за преодоляване на последствията от наложените санкции, подкрепа за украинските бежанци, бягащи от войната, и оказване на помощ на Украйна. Помощта е разписана като „хуманитарна, финансова и техническа за защитни цели”. Военна помощ изрично не е спомената. Последната дума имат народните представители в пленарната зала.