Лавина от сигнали за опасни кабели по улиците след трагедията с убитото от токов удар 16-годишно момче в столицата заваляха в социалните мрежи. Оказва се, че ток тече на много места по столицата – оживени тротоари и пешеходни пътеки.

Следите на един от тези сигнали водят до район „Триадица” – в градинката до баня „Мадара”, където има и детска площадка. На едно от дърветата, по които се катерят деца, са усукани кабели, по които тече напрежение.

Инж. Раканов измери, че по кабелите тече ток от 6 ампера. Това, според него, означава, че токът захранва даден обект.

Оказва се павилион. Ако кабелът се скъса, може да се получи т. нар. крачно напрежение.

„В началото на градинката видяхме стълб, който е направен според правилата. Оттам нататък кабелът започва да минава по дърветата.”, посочи инж. Раканов.

На още едно място в градинката има „безплатен ток”. На това място е разположено и табло, което се намира опасно близо до детската площадка и ежедневно около него играят деца, които могат да хванат кабелите. От район „Триадица” към момента отказват коментар.

Какви са ходовете на институциите след трагедията

След трагедията - вълна от сигнали на редакционната ни поща за необезопасени кабели. Повечето от тях са от София, от оживени места като тротоари и пешеходни пътеки.

София плува в опасни кабели

„Ако щракнем клещите, протича ток 3 ампера – достатъчно ако има нарушение в изолацията на кабела и дете пипне - да се стигне до подобен случай.”, обясни инж. Йовко Раканов.

За да се стигне до фатален край са необходими едва около 0,1 ампера, обяснява специалистът. Според инженер Раканов проблемът е бил налице седмици наред.

„Може би някой гражданин е усетил гъделичкане, докато е пресичал, но не е обърнал внимание. Стъпваме с мокър крак, солен, стъпваме на фазата, за да се стигне до фатален инцидент, токът трябва да се оттече към 0 или земя.”, поясни той.

Има ли други такива опасни места

А веднага след фаталния случай с детето, сигнали за необезопасени кабели има навсякъде из социалните мрежи - край детски градини, пешеходни пътеки, или преминаващи майки с колички. В социалните мрежи има и куп снимки на стърчащи жици, заснети на булевард „Александър Малинов” в Младост.

Според хората ситуацията е такава отдавна. На място, обаче откриваме друго - след като цели 2 години жителите на район „Младост” подават сигнали към отговорните институции, едва днес тези кабели са напълно обезопасени.