Ни едно училище на територията на България няма да остане затворено след датата 15-ти септември. За това уверяват от Министерството на образованието.

Кога отваря врати българското училище

Първи учебен ден на 15-ти септември ще има – решили от Министерството на образованието. Образователните експерти и училищата пък са почти готови с екшън план как да протече учебната година.

И така - учениците задължително ще носят маска в общите части на училищата, спортът ще бъде на открито, а ако се наложи, обучението ще преминава в дистанционна форма.

Мерките, които ще се взимат за безопасността на децата в училище, ще започват още при минаване през входа на сградата – ще се преминава само след филтър, а видимо болните ще се връщат. Тази година дори на най-малките ученици ще се наложи да влязат в училище с маска.

Ако в училището спазват стриктно инструкциите, най-вероятно децата няма да могат да играят с деца от съседни класове. Ще се прави всичко възможно учениците от отделните класове да не се смесват:

„Най-общо казано при болен ученик само класът ще бъде под карантина.”, обясни експертът към МОН Евгения Костадинова.

Успоредно с летните ремонти, училищата вече набавят и стотици литри дезинфектанти за почистване на повърхности и такива за ръце. Отворен остава въпросът, обаче, как ще се процедира, ако се наложи семейство да остане под карантина заради заразен ученик.

Ще има напълно ясно разписани правила, мерки и препоръки в края на месеца.

Дете – зверски бито в Бургас

Служител на спортeн комплекс в Бургас е ударил 10-годишно момче. За скандалния случай сигнал в медиите подава бащата на пострадалото момче.

Случаят е от 5 август. Актът на насилие е извършен след тренировка по плуване.

Петър Петров е бил ударен докато е бил в асансьора. Първа за случката разбира секретарката на клуба по водна топка София Калинкова.

„Вечерта на 5 август бях извикана от група деца, които ми казаха, че Петьо е бил ударен. Аз се втурнах в басейна.

Забелязах момчето, свито до асансьора и плачещо. Опитах се да го успокоя и да разбера какво се е случило.

От децата разбрах, че служителят по поддръжката го е ударил. Потърсих въпросния мъж и той ме посрещна с думите: „Аз само го пернах зад врата”.

И започна да се оправдава. Аз му казах, че няма право да пипа децата и да ги заплашва”, обясни Калинкова.

Тя е информирала за случилото се треньорите и родителите на момчето.

„Нямаше как да изляза от работа и много се притесних. Когато се прибрах, той плачеше, не можеше да се успокои. Цяла вечер не е спал.”, обясни Юлия Качакова.

Според треньора Светозар Владков Петър Петров не е предизвикал служителя, който вече е подал молба за напускане.