Израел и Обединените арабски емирства подписаха историческо споразумение. Двете държави, които от десетилетия са заклети противници, се договориха за пълна нормализация на дипломатическите отношения.

От Йерусалим и Абу Даби обявиха официално, че президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е посредничил за сключването на сделката. Той я е договорил окончателно днес с премиера на Израел Бенямин Нетаняху и принца на емирствата Мохамед бин Зайед.

Какви са условията на сделката

Като част от сделката Израел спира усвояването на територии на Западния бряг, които еврейската държава смяташе да отнеме от палестинците. В Палестина обаче се чувстват предадени от сближаването на араби и евреи и осъдиха сделката, а това, което сближава досегашните противници, е борбата с общия враг Иран.

От външното ни министерство направиха изявление по случая.

„Приветстваме този изключителен по своето значение дипломатически пробив и поздравяваме договарящите се страни за това постижение. То може да отвори нова страница в историята на Близкия изток и да донесе мащабна промяна в живота на неговите народи, което несъмнено ще има позитивно отражение върху световния политически климат.

Надяваме се, че това събитие ще даде мощен импулс на усилията за преодоляване на конфликтите в този изстрадал регион и ще разкрие нова перспективи за изграждане на отношения на мир и добросъседство между държавите в Близкия изток като предпоставка за гарантиране на достоен живот и просперитет на бъдещите поколения”, се казва в него.

Ситуацията в Беларус – кое, накъде и как

Протестите в Беларус продължават с пълна сила. Недоволството избухна след преизбирането на Александър Лукашенко.

За поредна вечер протестиращите се събраха на няколко места в столицата град Минск и не се съобразиха с репресиите и насилието от страна на полицейските органи. Демонстрации имаше и в други градове на страната.

Междувременно тази нощ започна освобождаването на около 1 000 от задържаните демонстранти. Пред затвора ги чакаха стотици техни близки, които ги търсиха с дни.

От неделя насам арестуваните са над 6 700. Подадени са много сигнали за полицейско насилие и за измъчване на задържани.

„Амнести интернешънъл“ обяви, че задържани протестиращи са били разсъбличани, бити и дори заплашвани с изнасилване в затворите на режима.

„Задържаха всеки, биеха всеки – момичета, момчета, деца на 15, 14, 13 години. Имаше при нас и един възрастен мъж на около 70 години.

Арестуваха всеки, дори и да си излязъл до магазина или просто да видиш какво става. Килията е предвидена за пет души, но ние бяхме 25.

След това започнаха до водят и отвеждат групи по 5 души, като на конвейер. През цялата нощ чувахме как бият хората отвън.”, разказва Сергей, който е бил сред задържаните при протестите.