Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева коментира завършилото състезание за Световната купа. В официалната страница на федерацията във Facebook, Раева разкри, че много от момичетата са с контузии и приоритет ще бъде възстановяването им.

По тази причина най-добрите състезателки на България ще пропуснат следващата Световна купа в Ташкент (Узбекистан), съобщават родните медии.

„Всички от световния елит вече повече от година нямат официално състезание, като изключим Европейското първенство в края на миналата година и трябваше по някакъв начин да се подсигурят надпревари за тези гимнастички, които вече са в олимпийската година.

Изключително важно беше да организираме по възможно най-добрия начин Световната купа в София и мисля, че се справихме много добре.

И президентът на ФИГ Моринари Ватанабе и президентът на ТК Наталия Кузмина казаха, че организацията е много добра. Знаете, че е много тежко, защото сме в епидемични условия, но мисля че успяхме да се справим.”, коментира Раева.

Задълбоченото мнение на Раева

„Важно беше за момичетата да имат тази Световна купа. Много съм щастлива, че България успя да завоюва толкова златни медали с ансамбъла и Боряна Калейн. Допускаха се грешки, нормално е, това е година и половина излизане от ритъм, а в същото време има изключително усложняване на композициите, което изисква много тежка работа.

Момичетата успяха да се справят и в ансамбъла, и в индивидуалното. Силно участие на България, абсолютен рекорд при съчетанието с пет топки на ансамбъла - 44.150 точки.

Да видим само колко време ще се задържи този рекорд, защото съм сигурна, че конкурентите ще направят много сериозен и задълбочен анализ на съчетанията ни и няма да оставят нещата така. Конкуренцията непрекъснато расте и се развива, съперниците усложняват непрекъснато съчетанията си и ние правим същото.”, каза още президентът на БФХГ.

„Това, което трябва да се подчертае е, че изненадата при ансамбъла ни е много голямата разлика между България и Япония, защото на последното световно първенство Япония ни победи в многобоя - те бяха втори, а ние - трети. Сега, обаче направихме една огромна разлика, което говори за неимоверното израстване на българския ансамбъл.

Трябва да се отчете физическата подготовка, възможностите и качествата на момичетата. България показва изключителна класа и като физически данни, и като физическа и психологическа подготовка. Имаме пет изключителни гимнастички, които могат да правят много сложни елементи”, допълни още по темата Раева.

Какво ще стане в Токио

„Огромно е израстването и при индивидуалните ни състезателки - Боряна Калейн и Катрин Тасева. Калейн показа, че и с грешки е абсолютно равностойна на Линой Ашрам - нещо, което миналата година беше много по-трудно, да не говоря за 2019-а.

Съчетанията са много усложнени, и която издържи и ги изиграе, ще спечели медал и в Токио. Конкуренцията при индивидуалното е много голяма!”