„Която и да е ваксина, не само тази срещу COVID-19, по принцип стимулира имунната система. А пък моето заболяване е автоимунно, което означава, че ще тръгне в лоша посока, тъй като така или иначе организмът ми изработва антитела срещу самия ми организъм и стимулирайки го, той ще започне да изработва още антитела.”, коментира Ирма Стоева.

“Mокър от дъжд не се бои. Какво да стане повече от ваксината?!

Умрели от щитовидна жлеза реално няма. Но ние виждаме, за съжаление, от другата болест какво се случва.

Ползите от ваксината до такава степен надвишават хипотетичните вреди, че всички пациенти с ендокринни заболявания си заслужава да се имунизират.”, твърди проф. д-р Михаил Боянов от Клиника по ендокринология, УМБАЛ "Александровска".

Още от съветите на експертите

Да се ваксинират проф. Боянов съветва и пациентите с диабет, без значение от неговия тип и без значение с коя ваксина. Защото при тях шансът за по-тежко протичане на COVID-19 е много по-голям. Знае го и Адриан.

С диабет тип 1 се сдобил като дете. Оттогава е на инсулин. Дали да се ваксинира, обаче още се колебае, а докато реши, се е изолирал вкъщи.

“При някои от ваксините има опасност от развитие на допълнителни автоимунни заболявания. Мисля го непрекъснато, защото съм учител и трябва да ходя на работа. Aко ми кажат, че трябва да се ваксинирам, ще се ваксинирам задължително. Ако кажат, че е опасно, няма да се ваксинирам”, заявява пред медиите Адриан Стоев.

„Диабетът сам по себе си не благоприятства заразата, но дава възможност за сериозни усложнения. Освен това, лечението, което се провежда в случай на хоспитализация с кортизонови препарати, влошава гликимичния контрол на организма и се създава една трудна за овладяване ситуация.”, посочва професор Боянов.

Възможни ли са евентуални усложнения

За възможност от сериозни усложнения, ендокринологът предупреждава и пациентите със затлъстяване. Затова и при тях ваксинацията е силно препоръчитална.

„Първо, затлъстяването само по себе си произвежда вещества на нискостепенното възпаление, които дразнят и кръвоносните съдове. Всъщност вирусът, за който говорим, е насочен точно към малките кръвоносни съдове.

Той води до едно възпаление. Второ, долните участъци на белия дроб при истински пълните хора, поради високото коремно налягане и висок стоеж на диафрагмата, са притиснати.

Тоест, вътре не влиза достатъчно въздух. Това благоприятства - в случай на излив на течност в белия дроб, по-голямото разпространение.”, обяснява проф. Боянов.

„Неваксинирането на населението в широк мащаб означава, че вирусът ще обиколи всички неваксинирани, просто няма да стане веднага. Даваме време на вируса да си изработи нови варианти, с които да изненада и медицината”, категоричен е професорът.