„Още в началото на протестите обявихме списък с приоритети. Това бе много важно, защото ние сме готови да сътрудничим, но на базата на конкретни приоритети, предварително заявени от наша страна.

Ние ще търсим съвместимост по отношение на приоритетите. За нас търсенето на някаква коалиция, влизането в някакво управление е само, ако свършим това, което сме обявили пред хората като основни цели”. По темата бе категоричен водачът на„Демократична България” в листата в Пловдив и 25 МИР в София Христо Иванов пред медиите днес сутринта.

Какво ще се разреши на предстоящите избори

Според него на предстоящия парламентарен вот ще се реши какви са приоритетите на обществото. По този повод от „Демократична България” са казали своите и именно за тях търсят мандат.

„Ако ние не получим мандат за тях и останалите колеги са получили мандат за нещо различно, това означава, че няма да може да се формира управление с наше участие. Това само по себе си не е нещо драматично. За нас властта не е самоцел.”, обясни още Иванов.

Той посочи, че да сменят ГЕРБ не означавало просто партията да няма мандат за управление. Означавало да се приложат определени мерки за системна промяна, това били и приоритетите.

„Нашият интерес е към дълбока промяна на механизмите, които позволяват корупционното завладяване на българската държавност”, каза Иванов.

Ще има ли коалиция с ГЕРБ

Той отговори и на въпрос дали е готов на взаимодействие и да търси съюз с БСП с цел да не се допусне отново на власт да бъде ГЕРБ.

„В нашето коалиционно споразумение е ясно записано и сме ангажирани с това, че не можем да подкрепим управление на БСП. Не можем да подкрепим управление с мандат на ГЕРБ и ДПС”, разясни кандидатът за депутат от „Демократична България”.

„Това, което е водещо за нас, е въпросът може ли нещата, които трябва да свършим в следващия парламент, да ги свършим, а не как да останем депутати при всички положения и как някои от нас да станат министри”, обясни още той.

Кандидатът за депутат от „Демократична България”коментира и един от упреците срещу него, свързан с обещанието му, че ще участва в правителство, в което ги няма Борисов и Цветанов, но е станал министър. Иванов обясни, че това решение е било негово, защото е получил покана в експертно качество.