Четири години и осем месеца затвор за дрогирания украинец, който през 2018 година уби бременна жена и нейния приятел. Инцидентът стана на автомагистрала „Тракия”.

Ивайло Минчев и Северинa Коралска пътували за поредния преглед при гинеколог в столична болница. Шофьор на тир, обаче навлиза в насрещното и удря челно автомобила им, а от инцидента пътят на двойката приключва.

Върховният касационен съд решава, че за отнемане на три човешка живота, украинецът трябва да лежи в затвора само четири години и осем месеца.

„Ивайло и Северина пътуваха от Бургас за София заради усложнения в бременността. Обясниха ни, че фактът, че е била бременна, няма никаква тежест – неродено дете не се разглежда като отнет живот, въпреки че детето не е имало никакъв проблем.

На мен и моите близки е известно, че е имало стеснение на участък от пътя, тирът се блъска в указателните табели, минава през ограничителната мантинела и се удря в колата на брат ми.”, сподели Доротея Минчева – сестра на загиналия Ивайло.

Кой е извършителят

Семейството не научава подробности за мъжа, освен, че е украински гражданин, че е употребил наркотични вещества и че е признал вината си. Присъдата му е намалявана няколко пъти.

Първоначално, мъжът е осъден на 9 години, след това присъдата става на 7 години, а преди два дни присъдата от 4 години и 8 месеца е потвърдена.

„За мен това е изключително неадекватно решение. Мотивите на съда са, че няма генерално нарушаване на правилата на движение и това, че той си е признал, което позволява на закона да намали присъдата с 1/3. Случаят вече не се разглежда като особено тежък.”, каза още Доротея.

Това е финалното решение на съда и семейството не може да обжалва. Опечалените близки организират подписка, за да дадат гласност на проблема.

Ситуацията с шпионите на Русия

Военно-апелативният съд решава днес дали да остави за постоянно в ареста шестимата, обвинени в шпионаж в полза на Русия. Преди седмица при спецакция на прокуратурата и ДАНС бяха задържани Иван Илиев, бивш висш кадър на военното разузнаване.

Според разследващите, именно той е изградил шпионската мрежа у нас. Събраната информация предавал в посолството на Москва чрез съпругата си Галина, която има двойно гражданство.

В схемата бил и заместник-директорът на бюджетния отдел на военното министерство. Полковник Петър Петров е снимал от компютъра си документи, свързани с бази на НАТО у нас и вероятно данни за покупката на изтребителите F-16.

По последни данни в схемата е бил замесен и човекът, отговарящ за класифицираната информация в Народното събрание.