„Прекалено дълго време мина, в което голяма част и от бизнеса, и от хората, и от учениците – бяха затворени. Мисля, че здравната ни система към днешна дата не е на нивото от преди година – и световната, и нашата, когато нямаше легла и медикаменти.

Така че според мен няма нужда от масово затваряне. Към днешна дата данните не са толкова тревожни”.

Тези факти послужиха като аргумент на лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки тази сутрин в отговор пред медиите на въпроса трябва ли да има ново затягане на мерките.

„В момента ваксините са доброволни и безплатни и ние нямаме моралното право да възпрепятстваме хората да избират сами с кой медикамент да се имунизират. Идеята беше, ако по света има достатъчно произведени ваксини, но те не са одобрени от ЕК, а човек иска да се ваксинира с някоя от тях, то държавата трябваше да направи списък на желаещите да използват този медикамент.

Както здравният министър и премиерът нееднократно са казвали – „най-добрата ваксина е наличната ваксина”, заяви той.

Има ли достатъчно ваксини за всички

По думите на Марешки в момента има налични ваксини, хората ги искат, но някой европейски чиновник не си е свършил работата и не ги е регистрирал и в момента желаещите да се регистрират с руския медикамент са изолирани.

„Чисто прагматично, аз бих направил списък на хората, които искат да се ваксинират. Те могат да се запишат при личния лекар, трябва да оставят капаро, за да е сигурно, че няма да хвърляме ваксини. След вноса на ваксините – връщаме парите.”, посочи той.

Според него, когато човек иска дадено лекарство той ще намери начин да си го достави.

Опитът на експерта винаги е от значение

„Аз търгувам с лекарства. Всеки ден, или поне няколко пъти на седмица получавам обаждания от хора, които ми казват „можете ли да ми доставите това лекарство”, а аз казвам – „то не е регистрирано в България”.

Съответно ми казват, че то се продава на друго място и питат можем ли да го получим от там. Тоест човек, когато иска нерегистрирано лекарство, той ще намери начин – дори да му го доставят в чантичка.”, заяви Марешки.

Според него и България може, но е закъсняла при производството на ваксини - за разлика от други държави, които произвеждат медикаментите по лиценз на компаниите, които са ги създали.