Ново напрежение около ваксината на AstraZeneca. Държави като Германия, Франция, Италия, Нидерландия и Ирландия станаха поредните, които временно спират използването на препарата.

Решението не е политическо, побърза да обяви германският здравен министър. А френският президент Макрон каза, че очаква оценката за безопасността от европейските медицински институции.

Световната здравна организация е категорична, че няма връзка между ваксината на AstraZeneca и увеличен риск от развитие на тромбози, затова призова държавите да не спират използването на препарата. Въпреки мнението на СЗО и уверението на Европейската агенция по лекарствата, че ваксината е безопасна, Германия поиска обяснения.

„Затова има изключително ясно изявление от Германия - ваксината добра ли е или лоша? Има ли проблем с приемането ѝ?”, попита Маркус Содер, премиер на Бавария.

От своя страна британският премиер Борис Джонсън заяви, че ваксината на AstraZeneca е безопасна и имунизацията с нея във Великобритания ще продължи.

Какво казаха във Великобритания

“Британският лекарствен регулатор е един от най-строгите и опитните в света. Те не виждат никаква причина да спре употребата ѝ във ваксинационната програма.”, посочи британският премиер Борис Джонсън.

Европа не преговаря за закупуването на руската ваксина “Спутник V”. Това казаха от еврокомисията, след като Руския фонд за преки инвестиции обяви, че води сериозни преговори с Брюксел, който предплаща препарата с бюджетни средства.

“Европейската комисия и държавите от Европейския съюз по всяко време могат да решат да разширят списъка с ваксините, включени в европейската имунизационна стратегия. Както казах и миналата седмица, не се водят преговори между нас и руския производител на ваксини”, посочи Стефан Кеерсмакер, говорител на ЕК.

Кой още пристъпи към спиране на препарата

Португалия и Словения също спряха употребата на ваксината срещу коронавирус, собственост на AstraZeneca. Решението идва след като вчера най-големите държави в Европа временно прекратиха имунизацията с този препарат, заради съмнения за странични ефекти.

Днес започват и първите срещи, на които ще се обсъжда темата.

Експерти от Световната здравна организация и Европейската агенция по лекарствата, трябва да определят има ли проблем с ваксината, която е една от най-масово прилаганите.

Вчера СЗО призова да не се спира имунизацията. От своя страна, производителят на ваксината изтъкна, че в Европейския съюз и Великобритания са поставени общо 17 милиона ваксини, а разследваните случаи на тромбози са около 40.

"От 300 милиона ваксини, които са поставени по целия свят, няма нито един доказан случай на смърт заради ваксина. Така че, наред с внимателното следене на ситуацията, което продължаваме да правим, смятам че хората не трябва да се паникьосват.

Нашата препоръка е, държавите да продължат да имунизират с ваксината на AstraZeneca.”, заяви главният експерт на СЗО Сумия Сваминатан.