„Мария е една изключително амбициозна девойка. Изключително отговорна и отдадена изцяло на работата.

Тя премина през голям кастинг при мен, за да спечели тази главна рояла във филма „Като за последно”, и се пребори сама – никой не лобира за нея”. Това заяви пред медиите режисьорът Ивайло Пенчев.

По думите му първата българска актриса, номинирана за „Оскар”, е успяла да се пребори за тази роля, защото винаги идва подготвена и има невероятно излъчване.

„Камерата много я обича. Тя не е красавица тип кукла Барби, а има един дълбок поглед, който носи емоция.”, категоричен е той.

„С Мария не работихме много дълго. Тя е чудесно младо момиче и много се радвам за нея!”, заяви актьорът Филип Аврамов, който играе екранния ѝ баща във филма „Като за последно”.

„Мария Бакалова беше едно дете с премерени реакции и поведение. Тя беше много сериозна и отговорна към всичко.”, посочи Виолета Маврова, класният ръководител на актрисата в музикално училище „Панчо Владигеров” – Бургас.

По думите ѝ сега Мария е доста променена от времето, когато е постъпила в учебното заведение в специалност „Флейта”.

„Тя беше по-различна от връстниците си, по-вглъбена.”, спомня си преподавателят.

„На този етап Мария и Юн Ю-джун са поставени на първите места от букмейкърите в спечелването на "Оскар" за най-добра актриса в поддържаща роля. Категорията е изключително оспорвана.”, посочи Мариян Станков – Мон Дьо.

Ето какво разкри и самата Бакалова

„Бях на терен, когато разбрах за номинацията. Българските думи определено ме правят най-щастлива, защото аз съм и винаги ще си остана българче. Гордея се от този факт”.

Това каза Мария Бакалова, която е първата наша актриса, получила престижната номинация за "Оскар".

Тя добавя още, че дори самият факт, че името ѝ се поставя до тези на Глен Клоуз, Оливия Колман и Аманда Сийфрид, вече е голям успех.

Мария Бакалова пише история. Тя е едва третата източно европейка и втората жена на Балканите, която има номинация за Оскар.

Преди нея номинации имат родената в бившия СССР полска актриса Ида Каминска през 1967 г. и наричаната последна гръцка богиня Мелина Меркури, която печели Оскар с филма "Никога в неделя" през 1960 г.

Колко струва една номинация за „Оскар“

„Цената на този успех може би е детството ми. Аз ходих на две училища от сутрин до вечер.

Човек, обаче винаги трябва да мечтае и да поема рискове. Животът се живее веднъж.

Мога да кажа, че рецептата за успеха е много работа и рискове.”, казва още Бакалова.

„Саша е изключително вдъхновяваща личност и огромен учител. Той е може би човекът, който ме е научил на най-много неща.

Готов е да жертва живота си в името на революциите през изкуството му, в името на това да бъдем равни, да се обичаме и да се подкрепяме като хора.”, казва актрисата.