Председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров заяви категорично, че нито един български лекар няма да връща пари заради това, че в подписания анекс няма нищо записано за връщане или отработване на каквито и да е суми. По думите му в Закона за здравното осигуряване има опоменат точно определен брой дейности, които се закупуват от Здравната каса.

„На лекарите беше разписано да взимат 85% от сумите за януари и февруари. В един момент се оказва, че трябва да връщат част от парите. Не е предвидено заплащането на тези суми, ако не е налична дейност.“ – заяви категорично Иван Маджаров.

"Само че Народното събрание, в Закона за извънредно положение, прие един текст, в който казва, че е възможно в това извънредно положение и НЗОК, и БЛС да подпишат анекс, с който се позволява допълнително плащане, извън извършената дейност. Не знам кой извади това извън контекста. Искам да успокоя колегите си. Никой няма да бъде принуден тези пари да ги върне" – обясни председателят.

Ще получат ли лекарите ни финансиране

Според Маджаров съществуват около 10 законни начина, по които може да се преодолее създалата се ситуация. Неговите възгледи сочат към това, че тези твърдения за връщане на пари са тиражирани от онези, които са смятали, че българският лекар няма да получи парите си.

"Ако някой покаже фактура от НЗОК, ние първи ще излезем на площада. Хората си изработиха и си получиха парите. Това помогна на онези, които бяха на 20-30% и нямаха пари за заплати и наеми", обясни Маджаров.

Същевременно

Само седем останаха здравните заведения, които ще се борят срещу коронавируса. До това решение са стигнали Националния оперативен щаб, директорите на по-големите болници и РЗИ-София, а бе обявено от доц. д-р Ангел Кънчев.

"Стигнахме до извода, че по-добрият вариант е да оставим 7 или 8 болници, които работят основно с коронавирус, за да може останалите - с до 5 случая, да насочат ресурса си към нормална лечебна дейност", заяви на редовния брифинг на Щаба главният държавен здравен инспектор.

От сега нататък заразените с COVID-19 ще постъпват във ВМА, „Пирогов“, Александровска болница, Инфекциозна болница, болница "Света Анна", Втора градска болница – София, Белодробна болница. При останалите болнични заведения ще остане възможността да постъпват пациенти с коронавирус, но само при крайна нужда.

Относно коронавируса

Според пулмологът д-р Александър Симидчиев епидемията затихва както в България, така и в останалата част от държавите. Този ход на заболеваемостта се е очаквал от специалистите, занимаващи се с инфекциозни болести.

Сега предстои да се премине към клъстерно развитие на епидемията.