Екшън местата са плевенското село Ореховица, Пловдив и София. Поводът е борба срещу битовата престъпност.

В 06:00 сутринта днес Ореховица осъмна със специализирана акция. Причината е, че точно преди една седмица, в селото бе пребит и ограбен 90-годишният Васил Маринов.

Пред един от подозираните адреси в селото има около 20 служители на реда, което освен респект, създава и страх в останалото население. Задачата на органите на реда е да бъдат претърсени цели шест адреса.

Четири са контролно-пропускателните пунктове, които бяха поставено на входно-изходните пътни артерии на Ореховица. До края на деня се очаква да бъде заловен нападателят на възрастния мъж или поне негови помагачи, за които също е доказано, че са взели участие в покушението срещу възрастния човек.

Има ли някакви белези за противопоставяне

Екшънът стана истински, когато се разкри информация, че в една от къщите в село Ореховица мъж е нападнал с брадва маскираните полицаи, но подготвените органи на реда са го обезвредили за отрицателно време.

По неофициална информация от местни жители и хора на мястото, в няколко от претърсените жилища са открити тотално незаконни самоделни присъединявания към централните електропреносна и водопреносна мрежи.

До края на деня на място в село Ореховица се очаква да пристигнат главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на Министерството на вътрешните работи Ивайло Иванов. Очаква се те да дадат повече информация на медиите за акциите, които се провеждат на територията на страната.

Спецакции и в столицата

Село Ореховица не е единственото населено място в страната, на което се провеждат спецакции в страната. Столични адреси също се претърсват в момента.

Специализираната прокуратура и Столичната полиция провеждат акция от рано тази сутрин в района на столичния квартал "Левски". На конкретен адрес в района се извършват претърсвания и изземвания на вещи, за които се предполага, че ще помогнат на разследването в по-нататъшните му етапи.

По неофициална информация е разкрит убиецът на бизнесдамата Станка Марангозова. Миналата година тя бе открита простреляна с 3 куршума в главата пред жилищния блок, в който живее.

Сградата се намира в столичния квартал "Младост". На местопрестъплението бе оставена изкуствена бяла роза. За съжаление, обаче към този момент от прокуратурата и МВР отказват подробности за предприетите действия.

В Пловдив задържаха лихвар след спецакция и там

След проведена специализирана акция и в град Пловдив, ромски барон бе задържан още рано, рано днес сутринта. По информация, 49-годишният задържан се е занимавал с лихварство и е живял в „Шекер махала“.

Имуществото на мъжа включва множество луксозни автомобили и имоти. Интересното в случая е , че човекът няма никакви декларирани доходи.