„Очаквам да измрат много хора, яко да измрат. Ще видите защо", заяви началникът на Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски, прекъсвайки интервюто си с журналистката Миролюба Бенатова.

За никой не остана тайна, че Генерала избухна в ярост от манипулативните въпроси на опитната журналистка и този път не успя да запази благоприличие, както на всеки брифинг досега. Този път дори напротив – избухна, откачи микрофоните от себе си и рязко потегли към изхода на помещението, в което се провеждаше тежкото интервю.

Кой е виновен? Бенатова или липсата на търпение

Като цяло, да търсим виновник в тази ситуация е меко казано нелепо. Няма как да изберем по-виновен от двама души, от които и двамата се опитват да свършат работата си по-най добрия възможен начин.

Генерала се опитваше да даде обстоен обзор на свършеното дотук, но проблемът е, че някак си не му се даде шанс. Сякаш го бе обхванала някаква параноя – постоянно правеше забележки към журналистката, че дадени епизоди от интервюто ще бъдат отрязани с цел манипулация на общественото мнение.

Тези твърдения от негова страна на моменти дори разсмиваха Бенатова, но в очите му се бе загнездил поглед на огорчен човек, чиято работа не се оценява. Не ни разбирайте погрешно – не ви настройваме срещу българската журналистика, но това, което се опита да направи Бенатова, бе да вбеси Генерала.

Добрият, дипломатичен тон, характерен изцяло за човека в униформа, бе оставен до входната врата. Мутафчийски влезе без него, готов да води битка с целия журналистически свят, че всъщност той и Системата са свършили своята работа по най-добрият начин, който е съществувал в тежката ситуация.

Кое привлече вниманието?

Едно нещо, обаче остана незабелязано от масата от хора, които се хванаха изцяло за реакцията на Генерала. Онова, което преля генералската чаша бе това, че го причислиха към Народното събрание.

Толкова ли е обидно в днешно време да те сложат в редиците на Правителството? Явно за Генерала бе достатъчно да стане и да си тръгне.

Бенатова ли направи грешна стъпка – едва ли. Причината за пълното със символика разделяне с поставените микрофони на Генерала, стои далеч преди то реално да се случи.

Проблемът бе в безсмислените въпроси от страна на журналистите по време на всеки един брифинг на НОЩ, които приспиваха зрителите, но същевременно караха Генерала да въздиша тежко. С всяка своя въздишка той показваше как част от търпението му си отива заедно с енергията да спаси народа, който обича.

Е, към днешна дата търпението вече го няма – „Много хора ще измрат!“ – каза Генерала и скъса с българската журналистика.