Цените на горивата няма да отидат надолу. Ще има механизъм за компенсиране. Това каза министърът на икономиката Никола Стоянов.

„Цялата схема ще стъпи отново на европейския регламент за изземане на свръхпечалбите.”, обясни той.

Те ще отиват в специален фонд, от който ще се изплащат компенсации.

Те ще отиват в специален фонд, от който ще се изплащат компенсации.

„Във вторник беше внесено в Народното събрание. Аз чух анонси, че ще има и други предложения в тази посока. Надявам се, че още от средата на месеца бързо да се приемат тези промени.”, каза ресорният министър.

Ивайло Мирчев: Служебното правителство работи в услуга на “Лукойл”

На въпрос вярно ли е, че инфлацията ще спре, когато се намалят цените на горивата, Никола Стоянов отговори, че това е сериозна антиинфлационна мярка, но тя не е достатъчна да спре растежа на инфлацията.

Според него септември месец ще е последният, в който инфлацията ще расте. По думите на министъра ако горивата за бизнеса станат по-евтини, по този начин ще поевтинее и логистиката на стоките, а оттам – цените им.

Има ли право България да препродава петролни продукти

Стоянов коментира и спора за това имаме ли право да препродаваме петролни продукти.

„Дерогацията е абсолютно ясна. Ние имаме право да внасяме руски петрол.

Когато той се преработва на територията на България, именно в нашата рафинерия, продуктите, които се получават от него, имаме право да бъдат изнасяни в Европейския съюз”, заяви министърът.

„Тази криза оказа влияние – буквално вериги на доставки се късат и започва да има дефицити в някои сектори”.

Така икономическият министър коментира има ли спекула на пазара с млечни продукти.

По думите му високите цени се дължат именно на дефицити на основата суровина – млякото. Стоянов увери, че Комисията за защита на потребителите редовно прави проверки.

Докога деца ще пребиват до неузнаваемост други деца

Обвинителите в града разследват случая с непълнолетен младеж, за когото са постъпили сигнали, че е нанесъл побой на двама свои връстници. За случая стана ясно вчера, когато в социалните мрежи бе публикуван видеоклип с кадри с насилие.

Причината за споделянето на видеото е възмущението на хора от обкръжението на побойника, които искат той да бъде спрян. Снощи десетки млади млади мъже се събраха пред дома на соченият за извършител на деянието.

Те поискаха непълнолетният младеж да излезе и публично да се извини. Непълнолетният насилник го направи с пост в социалната мрежа Facebook. Тази вечер се проведе нов протест.

Жертвата от клипа е Иво. Ударите са му били нанесени през април в тоалетната на заведение. „Клипът е една много малка част от това, което се случи. Продължи около 15-20 минути, основно в главата, ребрата, ръцете, краката”, спомня си момчето.

Според него в този случай причина за побоя било момиче.