"До края на ноември случаите на респираторни инфекции ще се увеличават, както в момента имаме случаи на метапневмовируси, на риновируси, на аденовируси, а до края на ноември очакваме и първите случаи на поява на респираторен синцитиален вирус, който е опасен за новородените и за много възрастните хора. Той прави тежки пневмонии и усложнения"

Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, който е бивш директор на Националния център по заразни паразитни болести.

Професорът допълни още, че през месец октомври заради топлото време случаите на COVID-19 са намалели.

"До края на ноември трябва да очакваме и първите случаи, в Европа вече ги има, на сезонен грип. Тази година сезноният грип според Центъра на контрол на заболяванията Стокхолм, се смята, че ще бъде H3N2, по това, че първите случаи, които ги имаме в Скандинавието и Западна Европа, са на този подвариант на грипа. Този подвариант го има в противогрипната ваксина и не очакваме нещо изненадващо."

Полезни съвети как да избегнем грипа

Очакваме по-бавно да се развие грипната епидемия отпреди COVID, очакваме и увеличаване на ковидните случаи. Вирусът, който претърпя много мутации стана доста несмъртоносен.

Когато един причиняващ епидемично разпространение на заболяването микроорганизъм е слабо смъртотоносен, той е генетично много различен.

Това прави изненадите с появата на някои негови мутации и това прави фактът, не че не действат ваксините, но действат много по-слабо, отколкото на силните вируси.

Опасни ли са идващите болести

Силните, опасни микроорганизми за тях има ваксини, които поставени, ти си предпазен - така е с тетанус, дифтерия, детски паралич. Докато, когато микроорганизмът е генетично разнороден, не така опасен, ваксините предпазват от тежко разболяване", поясни проф. Кантарджиев.

По думите на микробиолога най-доброто средство при начало на вирусна инфекция е да се започне с антиоксиданти, също и диета, като се има предвид лимон със сода, което унищожава вируса в носоглътката и така не му дава възможност да се репликира. Също е много полезен доматът, както и връщане към хубавите български традиции в храненето.

Проф. Кантарджиев: Хората с бустер от над 6 месеца да си поставят адаптирана ваксина.

По отношение на опасния респираторен синцитиален вирус, който започва малко преди грипната вълна, има успешна програма в България, според която всички недоносени бебета задължително се ваксинират с моноклонални антитела, които една година ги пазят от този вирус.

Това предпазва бебета с поднормени тегло и малките деца. Възрастните им роднини не трябва да контактуват с новороденото поне до 40-тия ден, за да не се заразят те, а и да не заразят бебето с бактерия на "магарешката кашлица" – с коклюш. Симптомите на този вирус са тежка пневмония и той е опасен", подчерта проф. Кантарджиев.