Маскирани нападнаха и душиха възрастна жена във великотърновско село в опит да я оберат. Крадците искали да се доберат до 500 лева, които възрастно семейство успяло да спечели от продажба на две прасета.

Село Виноград. 02:00 часа след полунощ. Двама маскирани нахлуват в дома на Марин и Денка, докато те спят.

„Единият ми сложи ръка на шията и ме затисна да не викам. Натисна ми ръката. И другият, казва на турски „ги делим – да бягаме”, разказва Денка.

„Аз спях в тази стая. Тя – в другата стая. Те идвали в моята стая, но аз съм сръбнал и спя. Търсят по портмонетата и намират 15 лв.”, разказва Марин.

Какъв е умисълът зад действията

В полезрението на крадците семейството попада заради пари, които възрастните хора взели от продажба на 2 прасета.

„В един буркан ги сложил дядото. 500 лв. и ги скрил”, разказва Денка.

„Тъй съм ги скрил, че не могат да ги намерят”, допълва Марин.

Възрастният мъж, който има проблеми със слуха, казва, че съжалява, че не е разбрал, че маскирани крадци са влезли в дома му.

Разследването започнало вчера сутринта. Имало и арести в село Виноград. 18-годишният Станислав е бил задържан за кратко.

„Дойдоха три патрулки с шест полицаи. Събудиха ме жестоко, сложиха ми белезници и ме закараха в Районното управление”, разказва Станислав Димитров.

След няколко часа той е пуснат.

„Не съм извършил никакво престъпление, няма криминално минало и престъпления”, каза той.

По-късно били задържани още двама младежи, които признали, че са влезли в дома на пенсионерите, за да крадат.

На тях е повдигнато обвинение за тежко умишлено престъпление от прокуратурата във Велико Търново.  За такъв тип престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода“.

Великотърновската прокуратура е поискала от районния съд в Горна Оряховица на двамата мъже да бъде наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Семерджиев с пет повдигнати обвинения

Георги Семерджиев, обвинен за тежката катастрофа на бул. „Черни връх”, при която загинаха две млади момичета, иска да излезе на свобода. Той е подал молба за изменение на мярката му за неотклонение в по-лека. Делото ще се гледа в Софийския градски съд.

Срещу Семерджиев са повдигнати пет обвинения, сред които за държане на наркотици и за шофиране без книжка.

По случая започна вътрешна проверка в МВР. Според резултатите до момента трима шефове на районни управления и началник от „Пътна полиция" не са упражнили достатъчно контрол, за да спрат „разпъването на чадър” над Семерджиев.