„Привлякохме за пръв път в българската история голяма европейска компания за производство на електроавтомобили”.

Това обяви пред медиите служебният министър на икономиката Кирил Петков. Той уточни, че в следващите две седмици ще стане ясно дали договорът ще бъде подписан.

„Това, което забелязах във всички звена на моето министерство е липсата на прозрачност. Какво означава това?

Когато вкарате 630 милиона лева от държавния бюджет и ги дадете в министерство на икономиката – съвсем нормално е да се каже как най-приоритетно да се използват тези пари. И ние трябва да ги използваме по най-добрия начин, за да постигнем най-добри резултати.

Това означава да се направят обществени поръчки, да има истинска конкуренция и да се вземе най-голямата стойност срещу тези пари за държавата”.

До какво още ще доведе едно подобно привличане

По думите му държавата като съществуване няма средства. „Средствата са на хората и на бизнесите”, подчерта той и допълни:

„Идеята – „аз съм държавата и раздавам пари” – е изцяло погрешна. Така че, когато сме събрали от всички работещи българи, плащащи осигуровки и данъци – бих очаквал, че много прецизно трябва да се следи всеки лев за какво и как се харчи”.

Министърът даде пример с държавните средства, похарчени за язовирите.

„Липсата на прозрачност е инструмент за кражба. Когато не искаш да се знае къде се харчат парите, когато не искаш да вкараш конкурентен принцип – ти искаш да дадеш на едни „наши” фирми, едни средства по непазарен начин.

Това за мен е кражба. Може да го наречете корупция, може да го наречете по всякакъв друг начин, но ние сме откраднали от хората – като държава, половината от средствата, които те са внасяли в бюджета”.

„В Министерството на икономиката, където и да погледна – има много кадърни хора. Аз съм очарован от работата си с тях. Те са професионалисти, те си гледат работата.

Но тези инхаус структури – както „Автомагистрали”, както Държавната консолидационна компания – са създадени така, че никой от ведомството, дори самият министър – няма достъп до тези поръчки.

Защото ДКК има собствени управители, защитени от закона, минали през конкурси. Сега – дори да не съм доволен от работата им – не мога да ги заменя”, заяви Петков.

Как ще се развият нещата с ББР

По отношение на ББР министърът изрази надежда, че във вторник вече ще има вписан нов Надзорен съвет.

„Спряха ни по всякакъв всевъзможен начин, но ако за пет седмици можем да пробием една непрозрачна организация, каквато беше ББР – е просто въпрос на време да пробием и в другите подобни структури”.