Египет завърши производството на първата партида от китайската ваксина срещу COVID-19 "Синовак", съобщи списание Egypt Today, позовавайки се на министерството на здравеопазването. Продуктът на фармацевтичната компания "Ваксера" (VACSERA) ще бъде анализиран, за да се потвърди безопасността му, преди да бъде доставен в 400-те ваксинационни центрове в страната.

Първата партида съдържа 300,000 дози от планираните 2.25 милиона за първата фаза на производството. Очаква се от август северноафриканската държава да започне да произвежда по 15 милиона дози "Синовак" месечно.

Египет подписа официално договор с китайската компания за местно производство на 40 милиона дози годишно, като беше постигнато съгласие за увеличаването му до 80 милиона.

Здравните власти в страната обявиха, че е преминат пикът на третата вълна на разпространение на новия коронавирус, при който новооткритите случаи на COVID-19 достигнаха над хиляда на ден. В сряда положителните тестове са 251, с което общият брой на заразените достигна 281 282 от началото на пандемията.

Общият брой на починалите е 16 169 души, от които 21 през вчерашния ден. Излекувани са 579, общо от пролетта на 2020 - 211 384.

Около 5 милиона египтяни са имунизирани срещу Ковид-19 до момента.

САЩ обяви война на индийския щам

Администрацията на Белия дом ще обяви създаването на специален екип за реагиране, фокусиран върху варианта Делта (Delta) на коронавируса и бързото му разпространение в части на Съединените щати, съобщи в четвъртък CNN, позовавайки се на анонимен официален източник.

Поради силно заразния характер на варианта, екипът за реагиране ще работи с уязвими общности, където официалните власти виждат смъртоносна комбинация от ниски нива на ваксинация и значително присъствие на вирусна мутация.

Делта вариантът на COVID-19 сега представлява почти 26% от всички положителни тестове за коронавирус.

Специалната работна група ще включва служители от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), Министерството на здравеопазването и социалните услуги и Федералната агенция за управление при извънредни ситуации.

Екипите ще проведат широко тестване, ще осигурят терапевтични средства и ще разположат федерален персонал, който да подпомага ваксинациите.

Великобритания отчете рекорден брой случаи на коронавирус

Великобритания отчита 27 989 нови случая на COVID-19, показват правителствените данни от днес. Това е най-големият брой от 25 януари и с него делът на случаите между 25 юни и 1 юли се увеличава с близо 72% в сравнение с предишната седмица.

Отчетени са и 22 нови жертви, което означава, че смъртността се е повишила за последните седем дни само с малко под 11 на сто. Ваксинираните с първа доза срещу коронавирус във Великобритания към 30 юни са 44,9 милиона, а с втора - 33 млн.