Окончателно е - скок в цените на тока, парното и природния газ от днес. Според регулатора поскъпването е вследствие на пандемията.

На закрито заседание КЕВР прие решение за цените на тока, парното и природния газ. Така от днес средно ще пращаме с 4,40 процента повече за електричество.

За битовите клиенти на „ЧЕЗ Електро България“ АД крайната цена на електроенергията нараства с 5,57 %, за клиентите на „ЕВН България Електроснабдяване“ EАД - с 3,74 %, за клиентите на „ЕНЕРГО-ПРО Продажби“ - с 3,51 %, за „ЕСП Златни Пясъци“ ООД – с 8,31 %.

Как ще се разпределят цените на топлинната енергия

По отношение на топлинната енергия - цените в страната се повишават средно над 16 на сто. Клиентите на „Топлофикация София“ ЕАД ще заплащат 98,48 лв./MWh, на „ЕВН Топлофикация“ ЕАД – 99,55 лв./MWh, на„Топлофикация Плевен“ ЕАД – 87,24 лв./MWh, на „Топлофикация Бургас” ЕАД – 85,91лв./MWh, на „Веолия Енерджи Варна” ЕАД - 98,29 лв./MWh, на „Топлофикация – Враца“ ЕАД - 96,01 лв./MWh, на „Топлофикация ВТ“ АД - 107,47 лв./MWh, на „Топлофикация-Разград“ ЕАД - 100,96 лв./MWh.

За природния газ - утвърдената за юли цена е близо 50 лева за мегаватчас.

Мнението на данъкоплатците

Любка Костова живее в село Моравица и се издържа с пенсията си от 400 лева. Казва, че по-голямата част от парите заделя за ток, вода и лекарства.

„Прави се сметка да остане някой лев за харчлък, за хляб, за някакво безалкохолно“, обяснява жената.

По думите на Любка сметките си плаща с цената на големи лишения. Добавя, че след поскъпването на тока, вероятно ще се раздели с едно от любимите си развлечения.

„Телевизията - ще ми липсва, не мога без телевизия“, споделя Любка.

„Виждаме какво се случва с цената на борсите и на нефта, и на газа. Няма как електричеството и топлинната енергия да останат незасегнати.“, обясни енергийният експерт Васко Начев.

По думите на Начев тенденцията на поскъпване ще продължи и в бъдеще: „До април следващата година цената на газа ще пълзи нагоре или ще остане на високи нива. Няма как, в кавички, разбира се, да не берем плодовете от пандемията”, допълни той.

На този фон пред КЕВР се проведоха два протеста срещу новите цени на тока и парното. В знак на несъгласие с политиката на регулатора пред входа на сградата бяха изсипани няколко чувала с лед.