В „Продължаваме Промяната” не са разговаряли за втори вариант на кабинета. От партията вярват, че в парламента има депутати, които не са стока, не са купувани, имат чест и достойнство. Това коментира председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров.

„Има лидери, чиито чекмеджета са пълни с пачки и кюлчета. Това са хората, които си мислят, че депутати могат да бъдат пазарувани. Ние разчитаме на съвестта и достойнството на българските депутати.”, каза още той.

От ПП приемат вота на недоверие като един оздравяващ момент за управлението

„Досега ние имахме 134 депутати, но в тях имаше една група, която се управляваше по-скоро като бизнес проект. Излизането на този бизнес проект от управлението, но попълването на управлението и мнозинството с хора с чиста съвест може да направи много по-силна подкрепата за правителството.”, смята Гюров.

Той разкри, че на този етап обсъждат формирането на ново мнозинство, което да се обедини около принципи и приоритети.

„Когато направим тази формула на подкрепа, тогава ще се водят и персонални разговори. Не говорим с партии, защото казахме, че това е ясна червена линия.

Не можем да разговаряме с партии, които на първия ред в НС имат депутати от листа „Магнитски”. Не можем да разговаряме с ГЕРБ, докато лидер ѝ е Бойко Борисов.”, категоричен е Гюров. 

Според него сега отговорността е на тези, които са вдигнали вота на недоверие, да съберат 121 депутати.

„Ако наблюдавам техните реакции в зала, на улицата и по телевизионните студиа - усещам нервност и несигурност дали ще успеят да съберат достатъчно депутати”, каза още Гюров. И уточни, че дори да не мине вотът на недоверие, трябва да подновят разговора и диалога в парламента, за да се намери подкрепящо мнозинство.

Нови избори – здравословно решение, или пълна зараза

„В момента, в който ние спечелихме близо 26% на предишните парламентарни избори, беше ясно, че за нас, като ПП, ще бъде по-добре да отидем на избори и тогава като първа политическа сила да увеличим своята подкрепа и да имаме много по-добра позиция, в която да формираме правителство.

Въпросът е какво е добре за българския народ. В момента не вярваме, че отиването на избори е добре за държавата”, обясни той.

Гюров поясни, че в последните дни вижда как държавният глава Румен Радев смята, че президентството е единственият оазис на стабилност, който може да прекара страната през кризата.

„Не мисля, че това е много адекватна позиция. Ние продължаваме да имаме диалог с президента. Що се отнася до важните неща за страната, ще имаме разговори и ще разчитаме на подкрепа”, заяви председателят на парламентарната група на ПП.

Той поясни, че президентът е човекът, дал видимост на това, че в държавата има млади хора, готови без страх да се борят срещу модела на ГЕРБ.

„Оттам нататък може би и геополитическата ситуация в момента доведе до някакви различни виждания между правителството, Народното събрание и Президентството. Що се отнася до борбата с корупцията, винаги сме били на една страница.”, категоричен бе той.