„Тепърва предстои да обсъдим въведените мерки в страната. Нямаме повод да сме големи оптимисти.

Да, имаме известно овладяване на смъртните случаи, но тенденциите са крехки, за да отпуснем напълно мерките.”

Това заяви по-рано днес в сутрешен блок социалният ни министър Деница Сачева.

Тя допълни още, че всичко зависи от това какви са здравните данни. Поясни, обаче, че нагласата на повечето членове на кабинета е да се започне с поетапно, но не пълно отваряне.

Ще се ваксинира ли Сачева

Министър Сачева обяви категорично, че ще се ваксинира срещу COVID-19, след като е променила мнението си за медикамента.

„Аз по-скоро ще се ваксинирам. Промених мнението си, след като се запознах с някои факти около ваксината.

Първоначално мислех, че трябва да бъда по-внимателна, но сега съм убедена, че трябва да се ваксинирам.”, добави още тя по темата.

Посочи, че не е била против ваксините, но се е колебаела специално за тези срещу коронавируса.

Ръст на безработицата наблюдава ли се

Относно безработицата в страната, тя обясни, че за ноември процентът ѝ е бил 6.7%.

„Това е месецът с най-ниска безработица. По-високи проценти очакваме през декември.

В началото на този месец имаше дни, в които на борсата се регистрираха около 3,000 души. Сега те са в рамките на 1,800 дневно.”, каза Сачева.

Регистрираните безработни в страната са 228,765 души, което е с около 8,000 от началото на декември, поясни министърът. От антикризисните мерки на властта, включително тези за запазване на заетостта, топъл обяд и патронажна грижа, ресорният министър обяви, че се възползват близо 1 милион души.

Деница Сачева разясни че някои от социалните мерки ще продължат да важат през цялата следваща година. Такава ще е помощта за родителите на деца, които учат дистанционно.

„Мерките 60/40 и 80/20 са обезпечени до месец март. Ще започне обсъждане със социалните партньори да се удължат до края на юни или частично за конкретни бизнеси, за които възстановяването ще е по-трудно”, добави министърът.

„До този момент за бизнеса през Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката са изплатени близо 1.2 млрд. лева. Това, което даваме е максималното, което можем да си позволим като държава”, каза още тя.

Във Великобритания – нов коронавирус

Във Великобритания откриха нова мутация на COVID-19, съобщават от острова. Медиите се позовават на здравния министър Мат Ханкок.

Според него е малко вероятно новата мутация на коронавируса да не се повлияе от ваксината. Пред Камарата на общините Ханкок беше категоричен, че именно новата мутация на опасния вирус се разпространява изключително бързо в югоизточната част на страната.

„Броят на новите случаи, заразени с мутацията, е по-голям, отколкото на тези с досега познатия вариант на COVID-19, като болните са над хиляда.”, посочи здравният министър.