„В момента има много лекари, които боледуват, и няма достатъчно информация за ваксината.“

Това според д-р Гергана Николова са основните причини за ниския процент медици, които желаят да се ваксинират.

„Има страшно много лекари, които боледуват. Мога да кажа, че техният процент е висок. Съсловието пострада много и това е факт.”, обясни още по ситуацията общопрактикуващият лекар пред медиите днес сутринта.

Как трябва да протича едно ваксиниране

Според специалиста пациентът трябва да бъде информиран защо му се поставя ваксината и какво да очаква от нея в близкото бъдеще.

„Болшинството от нас, като медицински специалисти, получава информация за ваксината от това, което се случва в студиата. Когато сме изправени пред един толкова сериозен проблем и пред отговорно решение - трябва да имаме цялата налична информация, за да я обсъждаме с пациентите.”, коментира д-р Николова.

Тя е на мнение, че приравняването на антигенните тестове към PCR изследванията ще доведе до висока заболеваемост.

„Това е нормално. При направени 3 000 PCR изследвания имаме поне още толкова антигенни, които в голям процент са положителни, но не влизат в системата.”, допълни лекарят.

Относно въведените противоепидемични мерки, Николова посочи, че едва ли ще има лекар в страната или Европа, който да каже, че е съгласен те да се разпуснат.

„След въвеждането на ограниченията у нас стигнахме до това, че нямаме покачване. Спряхме ръста. Нормално е да искаме да се задържат мерките, за да запазим човешкия живот.”, обясни тя.

София вече със специализиран кабинет

Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов ще разгледа първия в страната временен изнесен кабинет за имунизации срещу COVID-19. Той се намира пред сградата на Столичната здравна инспекция.

Това са няколко фургона, които ще бъдат напълно оборудвани за целите на бъдещата кампания по имунизация срещу коронавируса. В тях ще могат да се поставят ваксини на шест души едновременно.

Вчера стана ясно, че процентът на желаещите да си поставят ваксина от така наречената първа фаза - медицински лица, е вече над 33 %.

Ситуацията с коронавируса в България

2 095 са новите случаи на COVID-19 за последните 24 часа. Те са установени с направата на цели 5 298 PCR теста. Това означава, че положителните резултати са 39,5% от всички взети проби, показват данните на Националния информационен портал.

Столицата отново е начело и води убедително в негативната класация по брой заразени с 312 случая, следвана е от Пловдив, където има 273 и Варна – със 156 заразени.

Активните случаи в страната са 90,128. Регистриран е значителен спад в броя на хоспитализираните пациенти - 7 045.

Намалява и този на приетите в интензивни отделения, който е 580. Излекуваните са 1 858. Починали са 150 души.