„Ако в сряда не бъде съставено правителство с третия мандат, шансовете да отидем на избори са 62%.“

Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. И допълни:

“Най-големият шанс да бъде избрано редовно правителство е утре. След това шансовете падат рязко.”, категорично заяви той.

„Вторият мандат няма никакъв шанс да бъде реализиран. Единственото различно е, че вече ще сме прекалено близо до изобрите и някой може да си е събудил чувството за отговорност”.

На въпрос дали в идеалния вариант за правителство Бойко Борисов е премиер, Дончев отговори, че не съществуват универсални герои.

Зам.-председателят на ГЕРБ коментира някои от личностите, предложени за министри в проектокабинета “Габровски”, като заяви, че тяхното партийно минало не е “белег на челото”.

Той потвърди, че проф. Габровски сам е направил избора за състав на МС. “Всички кандидати за министри са подбрани и одобрени от него. Питал ме е за съвет. Но подборът е негов”, каза Дончев.

В коментар на свое интервю от 2021 г., в което той заявява, че експертно правителство е “заблуда” и “технология за подмяна”, Дончев каза, че застава зад думите си и поясни:

“Експертно правителство е опасно, когато не е ясно кой носи политическата отговорност. Сега ние – ГЕРБ-СДС, носим политическата отговорност. Това е нестандартно, асиметрично политическо действие, в опит да се излезе от този политически блокаж.”, посочи Дончев.

“Ако беше номиниран типичен партиен кабинет, това щеше допълнително да инвестира енергия в политическото противопоставяне. Щяхме да отидем на избори и да влезем в режим на много опасности.”, допълни още той.

Темата „правителство“ – мнението на експертите

Според него ако министърът е само експерт, не би могъл да свърши политическата си работа. “Ако сведем службата на министър до това да е само експерт, това е ерозиране на функцията”, каза още Томислав Дончев.

Предложения от проф. Габровски проектокабинет има знаци към няколко политически семейства. Това коментира социологът Димитър Ганев от агенция „Тренд”.

„Има хора с червена биография, други с откровено синя, има хора, смятани за по-близки до Радев.

Има ли послание в избора на ГЕРБ-СДС

Общото послание за този проектокабинет е:

„Ето, вижте, ние направихме крачка назад, не направихме партиен кабинет, отваряме се максимално”. Това е част от последователна политика на ГЕРБ в последната година и половина”, каза Ганев.

Той подчерта, че именно изолацията е най-големият проблем на ГЕРБ от 2021 г. насам.

„Сега това са стъпки в тази посока”, обясни по темата социологът.

А преди следващите избори на избирателят ще трябва да се обясни – защо са на избори 5 път в рамките на 2 години, смята социологът.

Според него ГЕРБ може да събере максимум 115 народни представители подкрепа в пленарна зала.