Сръбският президент Алексаднър Вучич свика Съвета за национална сигурност на фона на продължаващото напрежение в Косово. Той заяви, че Белград ще се стреми към деескалация на напрежението и допълни, че ще направи всичко възможно за постигане на мир.

Президентът увери, че е получил уверение от НАТО и от Европа, че няма да бъде използвано насилие срещу сръбските демонстранти.

След ареста на полицай, Северно Косово беше блокирано от протестиращи. По-късно се стигна и до престрелки срещу косовската полиция.

Рисковете около еврото в България

Има ли дългосрочен риск въвеждането на еврото у нас да доведе до инфлация и задлъжняване? Финансовите експерти са разделени в мненията си.

"Нищо няма да се случи с приемането на еврото. Когато има добра организация с добре структуриран план за преминаване от местната валута към еврото, няма съществени промени. Няма инфлационни процеси. Хърватия е контролирала момента за спекулация", заяви Любомир Дацов, бивш зам.-финансов министър.

По думите му еврото дава по-голяма свобода на поведение и имаш повече избори.

"По-голяма инфлация при въвеждане на еврото заради по-голямата свобода на правителството, е една възможност. Всички зависи от поведението на властите.

Няма нито един риск, който да не може да бъде управляван. Инфлацията ще бъде малко по-висока заради конвергенцията, която ни прави по-бързо богати", смята той.

Жертва ли ще бъде икономиката ни на еврото

От своя страна икономистът Георги Вулджев сподели, че цялостните ефекти върху българската икономика в дългосрочен план са притеснителни. "В БНБ има някои резерви, потенциални рискове, които са цитирани. Вътрешната политика на ЕЦБ ще се окаже неподходяща за нашата икономика, което може да доведе до по-висока инфлация и задлъжняване", обясни той.

Според него не можем да си позволим разпусната фискална политика.

"Категорично като се премахнат структурните ограничения и се развържат ръцете на парламента с харчовете, не виждам как ще има положителен резултат", подчерта Вулджев.