“Доводите, които излагат нямат нищо общо с показателите, свързани с приемането ни в шенгенската зона. Не може непрекъснато да се сменят критериите.

Не може да се иска Доклад по механизма за сътрудничество и проверка, при условие, че той е отпаднал от ЕК. Странно е това поведение”.

Това каза служебният министър на отбраната Никола Стоянов.

“Странно е да се говори, че България няма върховенство на закона и има корупция, а в същото време най-големият инвеститор у нас е Нидерландия” – допълни военният министър и заяви категорично, че страната ни трябва да следва своя интерес.

“Ако започнем да разделяме границите на европа, за каква солидарност говорим.”, попита той.

Оръжията за Украйна – какво и кога ще пращаме

Стоянов коментира още военната подкрепа за Украйна, която предоставя страната ни.

“Това, което даваме, не е нито C-300, нито самолети Миг-29 и Су-25.”, заяви той и увери, че България защитава и своето небе, като използва именно Миг-29.

За това кога България може да очаква първите два самолета F-16, Стоянов потвърди, че това ще се случи през 2025 г.

“Производство на първите два български самолета е започнало. Те ще бъдат произведени февруари месец 2024 г, но ще ни бъдат предоставени през 2025 г.

Дори и да бъдат доставени по-рано, ние няма да бъдем готови с инфраструктурата, която беше неимоверно забавена. Още сме в начален етап.”, обясни той.

С какво стреляме по границите

Военният министър направи и коментар на кадрите, показани от Sky News, според които сирийски мигрант е ранен от български граничар.

“Това категорично не е българска територия”, заяви Стоянов.

“Обикновено в патрула са военнослужещи и граничен полицай. Това, което чувам като изстрел не е ясно откъде идва, но не е от автомат “Калашников”. Представителите ни на границата са въоръжени с автомат “Калашников”, не с пистолети.”, обясни той.

България остава извън Шенген

Брюксел официално каза "Не" на България и Румъния за Шенген. Това се случи с 25 гласа за приемане и 2 против на днешното заседание на министрите на вътрешните работи и правосъдието от ЕС.

В същото време Хърватия беше одобрена и ще бъде приета в Шенгенското безвизово пространство от 1 януари 2023 година.

Гласувани бяха два документа – един за Хърватия и един за България и Румъния. Решението се взема само единодушно, какъвто беше вотът за Загреб, но не и за София и Букурещ, където две държави – Австрия и Нидерландия, се въздържаха от подкрепа.

Така Хърватска получи поздравления, а за България и Румъния евентуалното приемане в безвизовото пространство се преместват напред във времето – може би чак след година.