Мащабна акция срещу каналджийството е в ход у нас. Специализираната полицейска операция е на ГДБОП.

До момента са арестувани около 10 души. Акцията се провежда в София и други градове. Установени са големи суми пари и SIM карти, с които се е осъществявала дейността.

В столицата, зад ТЕЦ София в "Красна поляна", бе задържан един човек. Той отрече да се е занимавал с каналджийство и заяви, че не знае защо е задържан.

Продължават обиските на десетки адреси.

ГЕРБ няма да показва познатите лица

Министрите в кабинет на ГЕРБ няма да бъдат политически лица от партията. Това каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

“Ние правим всички усилия. Не искат Борисов за премиер, нито някоя партийна фигура. Проф. Габровски е кандидат за премиер и министрите ще бъдат от неговия ранг.Няма да има политически лица от ГЕРБ сред тях. Ако не го подкрепят - не знам какво искат другите партии”, каза Добрев.

Борисов: Коалицията „Лукойл” в НС не подкрепи да връщаме 1 лев на българските потребители

Той коментира брифингът, който ГЕРБ даде в сряда, когато хвърли обвинение към ПП, че не са подкрепили идеите им за законопроект, който би довели до по-ниски цени на петрола у нас.

В законопроектът на ГЕРБ се предлага “лукойл” на прави вноска във Фонда за енергийна сигурност.

“Нашето предложение казва, че нас не ни интересува къде са регистрирани “Лукойл”

Обаче, след като внасят руски петрол и нашата държава им е дала тази дерогация, то разликата в цената между руски петрол и Брент ще я внасят във Фонда, и ние тази разлика ще я връщаме на потребителите”, обясни Добрев.

“Това е единственият механизъм, с който ние можем да бъдем сигурни, че България ще получи някакви пари и че потребителите ще бъдат компенсирани за скъпата цена на горивата.”, допълни той.

ПП към Борисов: Видя се кой остави „Лукойл” години наред да не плаща данъци

От ГЕРБ са подкрепили и законопроект на “Демократична България”, според който, ако “Лукойл” затвори рафинерията в Бургас, България ще има механизъм, с който да назначи управител в “Нефтохим Бургас”.

“Собствеността си остава на “Лукойл”, но държавата назначава управител, който да продължи да работи.”, посочи Добрев.

В момента “Лукойл” използва 90% руски петрол, “защото е много по-изгодно и така те генерират милиарди”, каза още депутатът от ГЕРБ и поясни, че ако законопроектът на партията бъде приет, тези печалби ще бъдат внасяни във Фонда по енергийна сигурност.