Когато ТЕЦ "Марица 3" не работи, няма замърсяване със серен диоксид. С 40% трябва да бъдат намалени емисиите въглероден диоксид до 2026 г.

Това може да стане, ако въглищните централи не работят на пълен капацитет или ако работят през технологии, улавящи емисиите и превръщащи ги в други продукти.

По всяка вероятност ЕК ще ни санкционира за замърсяване. Това каза бившият министър на околната среда Борислав Сандов.

По думите му ТЕЦ "Марица 3" не е модернизирала технологиите си в съответствие с нормите.

"Преди три дни ВАС реши, че старото им разрешително е изтекло, затова ТЕЦ-ът трябва да работи по още по-високи норми според заложеното в новото им разрешително. Сумарно взетите всички ангажирани в добива на въглища и в ТЕЦ-овете са в пъти по-малко от 100,000", обясни той.

Категорично беше отречено, че България може да мине в режим на тока при затваряне на въглищни централи.

ТЕЦ „Марица 3“ продължава работа след Нова година

На това юрисконсултът на ТЕЦ-а отговори, че дружеството отговаря на изискванията и на новото разрешително.

"Изпълнили сме мерките, само ако поискаме да работим, ще бъдем включени в енергийната система. Изчакваме да изтече годината, за да не нагнетяваме напрежението. През януари всички ще се убедят, че централата работи по-добре.", заяви Юлиян Семерджиев.

От своя страна Сандов се усъмни, че модернизацията на ТЕЦ-а е факт. "ЕК вече може да стартира второ наказателно дело за замърсяване, след като се установи такова и в Гълъбово. Преминали сме критичните норми и можем да бъдем санкционирани", коментира той.

Случайни хора ли стават ръководни кадри в МВР

Оставките на главния секретар и заместника му трябва да бъдат приети, макар да са закъснели. Тази на министъра е повече морален акт, но е безсмилено да я подава. Главни секретари стават случайни хора, които не са израствали с години в системата.

Това каза бившият зам.- вътрешен министър и експерт по гранична сигурност на ЕС Филип Гунев.

По думите му е очевидно, че не са взети мерки за необходимото оборудване и обучение на полицейските състави.

"Не се изненадвам, защото периодично се разбира, че за нещо няма правила или протокол в държавата. Последните години виждаме неразбиране и липса на стратегия как да спрем потока през границите.", смята той.

Според него дълбокият проблем е политизацията в МВР.

"Главният секретар нямаше задълбочена визия за проблемите по границата, бил е политическо назначение. Наблюдава се много по-агресивно поведение на мигрантите, гонките са постоянна практика в последната година", посочи Гунев.

Относно приемането на България в Шенген експертът смята, че то няма връзка с охраната по границата. И за него би помогнало силно лобиране от политическия ни елит.