Подкрепяме увеличението на минималната работна заплата, но искаме прецизиране на текстовете с дефицити. България е в социално напрежение, което се изразява в протестни действия в различни сектори. Доходите трябва да бъдат тема номер 1. Възможно е договаряне на заплати по икономически сектори. Това каза Тодор Капитанов от КНСБ.

"Искаме минималната заплата да е поне 850 лева. Предлагаме механизъм, който да анализира показателите на покупателната способност, a минималната да бъде 50% от средната заплата.

В държавата има достатъчно пари както за актуализация, така и за нов бюджет.", отбеляза Капитанов.

Според Христина Христова, бивш социален министър, будят учудване някои от внесените социални законопроекти.

"Три са тези за промяна в пенсионната система. Жалко е, че това вече не е голямо събитие. Когато се предприемат големи социални мерки, трябва да се включат в бюджетната рамка. Промените в пенсионната система на парче много ме притесняват.", призна тя.

Бизнесът отхвърли предложението минималната работна заплата да е 50% от средната

Христова обясни и промените в Швейцарското правило

"То се състоеше в следното - покрива се 50% от ръста на средния осигурителен доход за предишната година и пак 50% от инфлацията за предната година. Сега се предлага да се покрива 100% от едно от двете, което е с по-голяма величина. Не е сигурно, че това ще донесе повече пари за пенсионерите.'', посочи Христова.

По думите ѝ са нужни компенсации и помощи за уязвимите, а не за всички.

"Трябва да се наблегне върху колективното трудово договаряне. Не бива минималната заплата да е единна, защото това може да доведе до демотивация в различните сектори. Може да има договорка и по икономически дейности", заяви тя.

„Сиела“ съди ЦИК

"Сиела" съди ЦИК за 42 млн. лева. Това е за трите поредни избора предната година. "Смартматик" твърди, че има права върху софтуера, според нас те са уредени, според тях не.

Това заяви доц. Димитър Димитров, зам.-председател на ЦИК.

По думите му досега не сме имали проблем с машините, изключвайки случая от 2019 г. със "Сиела Норма".

"Това винаги може да се промени, защото машините имат една особеност – всичко започва отначало за всеки избирател. Софтуерът се сертифицира, удостоверява се, наливат се всички данни, потвърждават се и чак тогава се гласува", подчерта той.

Чу се и уточнение, че ако се разреши смесен вот, ДБ ще се окажат с 1% по-нисък резултат, защото ще влязат 200,000 нови избиратели.

Томов: Ако предложението за смесен вот мине в този му вид, по-добре да няма машини изобщо.