Европейският съюз и Сърбия предупредиха, че в Косово може да избухне насилие, след като преговорите с посредничеството на Брюксел за спора с номерата на сръбските коли се провалиха.

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп Борел заяви, че след многочасови разговори между Белград и Прищина президентът на Сърбия Александър Вучич е приел предложенията, докато министър-председателят на Косово ги е отхвърлил.

Косовската полиция е напът да налага глоби

Косовската полиция ще започне от днес да налага глоби от 150 евро на притежателите регистрационни номера, издадени от Сърбия.

Борел посочи, че очаква Прищина незабавно да спре следващите етапи от подмяната на регистрационните номера.

"От миналото лято се занимаваме с постоянно управление на кризи, опитвайки се да избегнем редуването на изкуствени крайни срокове - от краен срок до краен срок, от криза на криза. А това означава, че така и не успявахме да се заемем с истинския проблем – нормализирането на отношенията, което би разрешило и предотвратило подобни кризисни ситуации, тъй като първопричините далеч надхвърлят регистрационните номера.“

Ще се стигне ли до физическо насилие

„Много ясно казах и на двете страни, че не можем да продължаваме така, че този омагьосан кръг от криза и срокове трябва да спре", заяви Борел.

"Току-що получихме последните разузнавателни данни. Ситуацията е много тежка, буквално е на ръба на конфликта.

Основното ми послание ще бъде да направим всичко възможно, за да запазим мира. Говоря за посланието към сърбите от Косово. За да не сме виновни ние сърбите. За да не провокираме никого и нищо.", призова сръбския президент Александър Вучич.

"Готов съм да идвам тук и да провеждам срещи, за да се стигне до крайна сделка с пълно нормализиране на отношенията, с признаване на реципрочност и други въпроси като този с регистрационните номера.

Но едното не може да работи без другото. Не можем да бъдем безотговорни и да не се занимаваме с реалните проблеми, не можем да се превръщаме в държавни ръководители, които се занимават само с номера на автомобили и не говорят как да нормализират отношенията си.", заяви от своя страна министър-председателят на Косово Албин Курти.