„Целият ми бизнес беше изцяло в България. Винаги съм смятал, че данъците ни са достатъчно ниски, за да си плащам всичко в България и да не мисля за допълнителни оптимизации.

Има и инвеститори, които предпочитат различни юрисдикции”.

Това заяви лидерът на „Продължаваме промяната” Кирил Петков.

Според него фокусът около казуса „Досиетата Пандора” трябва да е друг.

„Когато се знае, че офшорните компании не са нещо хубаво, а данъкът в България е нисък - трябва да използваме това. Можем да се превърнем в портал за европейските пазари. Тук те ще плащат ниски данъци, и то легално.”, обясни Петков.

Каква е програмата на „Продължаваме промяната“

„КПКОНПИ трябва да започне да работи много по-силно. Имаме цялата нормативна база, но активността я няма. Ако искаме да говорим за 0 корупция, то тази агенция трябва да работи различно.”, каза Петков.

„Ние не държим всичко да е от нас, а най-големите капацитети да са министри. Ще седнем на коалиционна маса, ако избирателите така ни подредят, ще говорим кои са възможните кандидати и кой е с най-добрата квалификация.

Аз бих поел отговорността да стана премиер, но не бих поставял условие към нашите партньори, защото може да има и по-добър кандидат. Трябва да спрем с идеята "едни наши хора на едни позиции“.

Ние няма да спънем по име никого, ако усетим, че е по-добър капацитет от нас. Време е да вкараме експертиза и знания и държавата тя да тръгне напред.”, добави Петков.

Означава ли това, че всичко клони към коалиция

„Ние сме абсолютно наясно, че бъдещото управление ще е коалиционно. В коалициите трябва да има и доза компромис.

За ИТН вратата също ще бъде отворена. Отказахме да бъдем техни министри, защото имаме различна визия за икономическо развитие.

Там има доста различна концепция. Ние искаме висок растеж, свобода за бизнеса, инвестиции в образованието и здравеопазването.

Не ни е чак толкова важно, колкото на тях, бюджетът да бъде на плюс. Ние не влизаме в политиката с его - слагаме интереса над нашите лични чувства. Това, че са ни обиждали за фирми в парламента е отделно, това са други проблеми.

Ще има хора, които ще използваме като мост от ИТН.", каза Петков.

Според „Продължаваме промяната” данъците не трябва да се пипат. Те се обявяват и за смяната на главния прокурор.

„Големият капацитет на Лозан Панов е в прокуратурата и смятам, че той трябва да е главен прокурор. Президентът Румен Радев също трябва да остане на поста си.”, каза Петков.

„Аз вярвам, че важният момент в казуса е 21 април. Конституцията е спазена. Бих се радвал Конституционният съд да ме конституира като страна в това дело, за да представя цялата си аргументация.”, обясни Петков.