Темата, която явно отново ще превземе държавния ефир, бе коментирана от адвоката на семейството на загиналия журналист Милен Цветков - Менко Менков. Според него обвиняемият изобщо няма никакви помисли да съдейства за разрешаването на случая.

„Заявените неколкократно твърдения на защитата на обвиняемия е, че той е готов да съдейства на разследването се оказват някаква шега. Поведението му до този момент е коренно противоположно на заявеното. Искам да отбележа, че отказът му да участва в определени следствени действия - в експертизи, да дава сравнителни материали и други подобни неща е негово право. Той може да откаже да съдейства и да не говори до края на процеса”. Това заяви семейният адвокат на Милен Цветков Менко Менков.

Защитникът на семейството на известния журналист коментира още, че не станало ясно защо Николов не е спрял на светофара, на който се случи фаталният инцидент.

Каква е информацията по делото

„От досегашните данни по делото има информация, че непосредствено преди светофара той се е движил с определена скорост. Малко преди това, наближавайки светофара и автомобила, в който е бил Милен Цветков, скоростта се увеличава макар и малко. Няма действия от страна на обвиняемия да е предприел спиране”, допълни в коментара си Менков. 

„Пробите на обвиняемия са потвърдили наличието на четири наркотични вещества. Доказано е, че употребата на три от наркотичните вещества се е случила в рамките на 24 часа преди случилото се.“ – разясни по случая защитникът Менков. 

Към момента на извършване на деянието няма данни Кристиан Николов да е бил нито невменяем, нито каквото и да е било още оправдаващо стечение.

„Може би една от предпоставките или предположенията той да откаже да участва в съдебно-психиатричната и психологична експертиза е тази. Тя обаче може да бъде изготвена и без той да дава изявления пред вещите лица.

За подобно деяние, от такъв калибър на жестокост законът в България предвижда между 10 и 20 години лишаване от свобода”, смята Менков.

Отдавна стана ясно, че…

шофьорът Кристиан Николов, който е причини катастрофата с журналиста Милен Цветков, е карал джипа си с много над 100 км/ч. Това допуска бившият следовател и експерт Георги Илиев.

Той разгледа кадри от фаталния инцидент, случил се на връх Великден. Междувременно законовите промени, които предвиждат по-строги санкции срещу дрогирани шофьори, вече са разпределени за разглеждане в парламентарните комисии.

„По повредите на двата автомобила вещите лица ще установят скоростта. Тя е над 100 км/ч. По мое виждане е 140-150 км/ч, защото явно се забелязва, че джипът, управляван от лице, употребило наркотици, няма никакво намерение да спре зад спрелия автомобил на Цветков.“, каза Илиев.