Какво всъщност се случва

Ако България не се заеме отговорно да промени по някакъв начин своя Закон за биоразнообразието, държавата ни ще получи солена глоба от Еврпейския съюз. Това заяви най-отговорно министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

„От 2007 г. се точи нещо си, имаме наказателни процедури, защото отлагаме. Този закон трябва да стане, за да не търпим санкции. Ако не се приеме, ще получим такива”, съвсем категоричен беше той пред медиите.

Министър Димитров допълни:

„Не съм аз този, който го е бавил от 2007 година. Това, което съм направил като министър е да се съобразя с всички европейски изисквания, които Европа иска, не аз.

Внесъл съм го в един съкратен вариант, но минимум, без който не може. Влиза в Министерски съвет и аз стоя зад тези текстове, само и единствено”.

„Съобразил съм се на 90% с исканията на зелените, за което немалко пъти съм бил сериозно нападан. Заради отстъпките бях скастрян. Защитил съм един закон в Министерския съвет”, посочи още Димитров.

Темата Алепу

За строителството на Алепу министърът споделя:

„То вече е спряно от ДНСК. Иска се да пишем актове, та после да имаме съдебни процедури и министерството да бъде осъдено. Спряно е, какво повече трябва да направя”, изтъкна Димитров.

Допълни още, че е създал работна група, която да обсъди дали може да се предложи на прокуратурата да обяви актовете за Алепу за нищожни.

„Това би решило проблема, ако се прецени, че може. Това да издаваш един акт на ДНСК и да сложиш втори и трети е само публична медийна изява”, смята министърът.

Димитров коментира сериозно и втория протест на природозащитници срещу застрояването по българското Черноморие, по планина Рила (прочетете повече за случая с багерите в Рила) и по българските планини.

„Трябва да кажа за героизма, който МОСВ направи в последните месеци. За първи път от последните 20 години на Българското Черноморие най-малко се е строяло, най-малко са се слагали чадъри, най-малко са се смачквали мидите или се е размътвала водата. Най-малко електричество изхабено напразно, най-малко вредни емисии от коли във въздуха. Това се дължи само и единствено на факта, защото посещението е било най-малко”, добави министърът на околната среда и водите.

В заключение

Българинът се е научил, че каквото и да му казва министърът или депутатът, то едва ли ще се случи, но истината е, че багери в Рила имаше, застрояване има и хора на протести също има. Колкото и отговорни да сме, опитвайте се да предавате това чувство на дълг и на останалите – има защо.