След като във Велико Търново нещата излязоха от какъвто и да е контрол, вече са установени и първите случаи на заразени с коронавирус абитуриенти и други млади хора, но този път в град Пловдив.

На този етап четирима зрелостници са дали сигурни положителни проби за опасния COVID-19. Абитуриентите са от различни училища и са празнували в различни заведения.

Общото между тях е, че са посетили в нощта на бала една и съща дискотека, за да се забавляват там, където се предполага, че са се и заразили. Петима заразени има и сред персонала на същата тази дискотека.

След като се разчу за масовото заразяване, нощното заведение веднага е затворено за срок от 14 дни. От инфекциозната болница в града предупредиха за недостиг на медицински персонал - най-вече сестри.

Пациентите биват насочвани към други лечебни заведения

„Имаме 55 болни с доказана инфекция и още 10, които са съмнителни и очакваме резултата им до обяд. Тази либерализация на мерките доведе до бързо нарастване на заболеваемостта и на нарастване на броя на хоспитализираните. Той дори надвишава броя на болните, който сме обявили, че можем да приемем. Имаме нужда от активно участие на останалите болнични заведения в града в лечението на COVID-19”, заяви началникът на „Инфекциозна болница” в града проф. Мариана Стойчева.

„Цял етаж в болницата е отделен само за пациенти с нужда от лечение с дихателна реанимация. В болницата се приемат само пациенти със средно-тежко и тежко състояние.

Резултатът от баловете е доста обезпокояващ. Призовавам гражданите да не се събират на подобни събития, включващи много хора. Струпването е опасно!“

„Това, което не ни достига, е работен персонал. Работим с максимални натоварвания вече 5 месеца.

Сестрите са най-дефицитната част от медицинския персонал. Тези, които останаха, са на края на отчаянието.

Те са освен физически, и психически изчерпани. Сега е времето доброволците да се върнат.”, апелира към всички хора тя.

Още данни за разпространяваща се зараза в Пловдив

25 полицейски служители са под карантина заради положителни тестове за COVID-19.

Обезпокоителни данни и за коронавируса в Пловдивско. COVID-19 влезе и в затвора в Пловдив. Порази и петима служители на „Криминална полиция“ в областната дирекция на МВР. 25 полицаи, които са контактували със свой заразен колега, са под карантина.

„Категорично в този случай няма място за притеснение, тъй като нито едни от служителите не е хоспитализиран. Всички са изпратени за домашно лечение”, заяви областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

Тя коментира и случая със заразен надзирател в пловдивския затвор:

„Като председател на Областния щаб аз такава информация нямам. Към момента там имаме само една положителна проба. Започнало е епидемиологичното проучване. Вземат се проби и на контактните лица на заразения, който е надзирател.“