Тотални безредици се разразиха в самия център на сръбската столица Белград, след като сръбският президент Александър Вучич обяви своите планове за въвеждане на нови ограничения и полицейски час за борба с опасния коронавирус в държавата. Като за начало, първо трябва да се каже, че заради протестите има задържани и ранени.

Най-радикалните демонстранти буквално пробиха установените на места полицейски кордони, успяха да нахлуят в залата на сръбския парламент, като през това време изгориха и три полицейски коли и няколко контейнера за боклук. Полицията използва обичайни мерки - сълзотворен газ и друга специална техника, за да успее да разпръсне демонстрантите и да се пребори с тях.

Откъде се поражда напрежението

Според Министерството на вътрешните работи бройка от около 5 000 души се е събрала пред сградата на парламента. Протестът е бил официално организиран от група опозиционни партии.

Всъщност, същите тези партии са същите онези, които обявиха бойкот на парламентарните избори, проведени в страната на 21 юни тази година. Опозицията обвинява властите, водени от Вучич.

Обвиненията са свързани с несвоевременното провеждане на тези избори, както и в издаването на разрешителни за много масови спортни и други събития, при които е невъзможно да се спазват мерките за социално дистанциране.

Това, според опозицията, е в тотален разрез с всякакви стандарти за борба със заразата. Според тях Вучич изобщо не спазва предупрежденията на повечето експерти. До този момент Вучич отхвърля всички подобни обвинения.

Сръбският президент Вучич обяви официално във вторник вечер, че ще бъде въведен полицейски час отново от петък до понеделник, както по време на извънредното положение в Сърбия от март до 6 май. Президентът каза още, че сега само около 4 хиляди души, настанени в болнични заведения с COVID-19.

В столицата Белград ситуацията е в пъти по-страшна - медицинските заведения са почти пълни. Според Министерството на здравеопазването във вторник 13 пациенти с коронавирус са починали в Сърбия за 24 часа, което е максимумът за цялата пандемия.

Броят на жертвите достигна 330 души, като общият брой заразени от началото на пандемията е 16 719.

Военни мерки в Прищина

Расте и броят на случаите на коронавирус в Прищина. Властите обявиха извънредна ситуация в Белград.

Цели три болници в сръбската столица са обособили изцяло приспособени отделения, предназначени само и единствено за болни с COVID-19.

Сръбски коронавирус в Гърция

През последните 24 часа в Гърция са регистрирани цели 43 нови случая на коронавирус, от които 36 са туристи, влезли в страната, съобщиха здравните власти.

Всичките 36 положителни случая са от тестове, извършени на граничния пункт "Кулата - Промахон" на границата с България, а 20 от тях са сръбски туристи.