„България, Словения и Хърватия са страни, които успяха да запазят живота и здравето на своите жители.“ – това са думите на проф. Иво Петров - член на Експертния съвет по кардиология към здравното министерство.

„Не можем да останем Оазис. Ние сме част от Европа и от света. Дори да се бяхме затворили напълно, след отварянето отново щяхме да получим хората, които са позитивни с COVID-19.“

Как се е представила здравната ни система

Според проф. Петров здравната ни система е била достатъчно добре подготвена за условията на лечение, които е трябвало да предложи. Заразата, обаче, изостряла проблема с недостига на медиците.

„Имаме намаление на броя на специалисти в определени региони, на които държавата трябва да обърне повече внимание от гледна точка на здравеопазване. Северозападът е един от най-беднитерегиони в Европа и е нормално колегите да отиват някъде другаде”, каза още професорът.

Петров коментира случая с починалия медик от Спешна помощ, на когото стана ясно, че е отказана помощ от негови колеги.

„Според мен е абсурдно. Лекар никога не може да откаже помощ на човек в нужда, независимо дали е лекар или не”, категоричен беше проф. Петров относно случая с починалия медик от Спешна помощ, за чиято смърт може да бъдат винени неговите собствени колеги, отказали да положат усилия за спасяването на човека.

Професорът дори разказа история за своя колежка, която е била с COVID-19.

“Това че е спазвала всички предпазни мерки е повлияло за това да няма нито един заразен пациент или неин колега, въпреки че е била на 24-часово дежурство. Това показва, че когато е спазен пълният комплекс от мерки, конкретния колега не се смята за контактен в работата си с позитивни пациенти”, уточни за случая проф. Петров.

И в тази връзка…

Стана ясно, че вече 60% от присъствалите на бала във Велико Търново са носители на опасния вирус COVID-19. 15 е броят на новозаболелите ученици в града.

Според експертите съвсем възможно е учител да е пренесъл заразата от южната ни съседка Гърция.

„Два дни преди баловете ние подготвихме писма и ги изпратихме до всички заведения, в които трябваше да има празненства. Всички мерки бяха взети”, коментира зам.-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев.

Той допълни още, че се поддържат връзки с университетите относно предстоящата кандидатстудентска кампания.

„Висшите училища проявяват разбиране, така че ще има допълнителна сесия, в която те да могат да кандидатстват. Относно състоянието на учителите – хора в тежко състояние няма.“