Над 10 километра е вече опашката от автомобили и тирове на единствения възможен вход за Гърция – ГКПП „Кулата”. Вчера южната ни съседка затвори другия възможен път – ГКПП „Маказа” за туристи, идващи от България.

Сега оттам могат да минават само българи с трудови договори в Гърция, както и собственици на имоти там. В петък ситуацията на ГКПП „Кулата” беше спокойна, нямаше почти никакви автомобили.

В първия ден от уикенда - събота се стигна до рекордната 15 километра опашка. Във вчерашния неделен ден, на граничния пункт също беше спокойно. Днес – в понеделник, обаче, ситуацията далеч не е спокойна.

Колоната е образувана предимно от български и румънски туристи, защото Гърция затвори всичките си граници за сръбски туристи. Една от възможните причини за цялото това дълго чакане е подценяване на ситуацията в ранните часове от страна на гръцките власти, както и разбира се заради големия наплив от хора, желаещи да влязат.

Останалите гранични пунктове

Много от чужденците се опитват да избегнат колоната, насочвайки се по странични пътища и обходни маршрути. Там обаче те срещат полицията и се налага да се връщат обратно на колоната.

През ГКПП „Илинден" и ГКПП „Капитан Петко Войвода" се пропускат само сезонни работници и товарни автомобили (т.е. отново по уважителни причини). Туристите, които се връщат на територията на България, могат да влязат през всички съществуващи гранични пунктове.

През ГКПП „Маказа” могат да преминават хора с т.нар. „основателни причини” – сезонни работници с трудови договори, както и собственици на имоти в Гърция. За да бъдат пропуснати през пункта, всяка една причина трябва да бъде доказана със съответния документ.

Защо Гърция отказа да пуска сърби в границата си

От днес (понеделник) Гърция е затворила границите си за сръбски граждани. Забраната за влизане ще важи до 15-ти юли и е наложена заради рязкото покачване на заболеваемостта в Сърбия.

Последствията от всичко

Гръцките хотелиери страдат най-много от всички неуредици по границите. Те се оплакват от малко туристи заради неяснотите при пътуване.

Във Фанари – място, намиращо се само на 40 минути път с кола от България, работят едва една трета от плажните кафенета, което е убийствено малко, споделят хората там.

Вече почти седмица пътуващите са в непрекъснато очакване дали и кога това ще се случи, след като първоначално беше обявено, че още от 1 юли туристите ще трябва да преминават единствено през „Кулата”.