След като преди по-малко от две седмици в кубратското село Юпер по тръбите на чешмите потече кал вместо вода. Поройният дъжд, който се е изсипа в неделя вечер, най-вероятно е е причината, поради която се е замърсило водохранилището на селото.

От там нататък всичко е потекло и по водопроводната система. От ВиК-Разград ще почистят основно водопреносната мрежа, но въпреки това водата в Юпер няма да е годна за пиене поне още няколко дни, споделят експерти.

Стефан Илиев бил удивен да види калната вода в банята си в неделя вечерта. Скоро разбрал, че не е само той и в подобна ситуация са се оказали стотици жители на Юпер.

Според кмета на селото, силният дъжд е единствената причина за замърсяването на водата и няма как нещо друго да причини такава рязка и масова замърсяемост.

„За мен калната вода е в следствие на големия валеж. За много кратко време, в порядъка на 5-6 минути, паднаха между 40 и 50 литра на кв. метър. Селото ни е хълмисто, водата тръгне ли надолу, няма спиране, а и каптажите са в ниските точки на селото, навсякъде са така”, обясни кметът на Юпер Петър Петров.

Екипи от ВиК започват ремонта още сутринта, и докато проучвали проблема, се натъкнали на още една авария. Това забавило работата им.

„В момента източваме водоема, междувременно отстраняваме и друга, вторична авария. Ще промием , ще дезинфекцираме водоема”, обясни Александър Атанасов от Водоснабдяване "Дунав"

Друго място, същите проблеми

От години в шуменското село Салманово е подвластно на воден режим. Жителите се оплакват, че отскоро вода има едва по два часа на ден. Тя, обаче, се оказва крайно недостатъчна за битовите нужди на жителите на селото.

Местните хора редовно се оплакват от това, че освен неудобствата, които им създава липсата на вода, качеството ѝ съсипва домакинските уреди. Вода в населеното място има само сутринта от 6 до 8:30 часа.

„Справяме се много трудно. Налага ни се още от рано да пълним туби, за да си осигурим нормални хигиенни условия. Ситуацията е тежка”, разказа местен жител.

Кмета на Салманово Йордан Киров смята, че проблемите с водоснабдяването започват още преди 20 години, когато проблемите просто се закърпвали с цел временно решение.

Какво ще е решението

„Селото се разширява, а водоизточниците са направени за по-малък обем. Битовите нужди също нарастват. Хората са прави и това е абсолютно недопустимо за тези времена”, добави още той.

Киров уточни, че се извършват дейности за трайното решаване на проблема.

„Имаме изготвени два идейни проекта. Имам уверения, че единият ще бъде одобрен, но във времето”, добави кметът.

От ВиК – Шумен са предприели действия за възстановяване на водоизточници, предвидени за захранване на селото.