"От няколко заседания прави впечатление, че двама наши колеги не си носят маските и ви моля да вземете мерки по този въпрос.“ Или не, не, чакайте, има още.

„Не считам, че е редно всяка сутрин заседанието да започва с това някой да излиза на тази трибуна и да преброява колегите, които са без маски. Считам, че за тази работа си има РЗИ!“

Последните няколко заседания през тези дни започваха с такива вмятания от партии към партии. Обвинения се чуваха дори за хора, които не присъстват в самия момент на обвинение – въобще заседанията бавно се превърнаха в платформа за кой без маска, кой с…

„Нека танков… РЗИ да дойдат!“

Именно заради последните няколко заседания на парламента и редицата депутати, които системно отказваха да слагат задължителните маски на своите лица, инспектори от Районната здравна инспекция нахлуха в Народното събрание, за да целят хората с актове.

Инспекторите обикаляха парламентарните групи една по една, за да връчват лично акта за глоба на депутатите в нарушение. Изрядни се оказаха народните представители от ДПС и тези от ВМРО.

Там няма нито един в нарушение. Санкционираните са шестима от ГЕРБ, трима от НФСБ и един от ПП „Воля”. Най-много глобени има от БСП. Техният брой, обаче, засега не е ясен, тъй като инспекторите все още не са успели да намерят всички горди собственици на актове за нарушение на социалистите.

„Актовете им се връчват лично. Който е сгрешил трябва да си понесе санкцията.” – това заяви Красимир Велчев, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ.

Независимият депутат Павел Шопов очакваше глобата си пред журналистите в зала Запад. От РЗИ обаче търсеха народните представители лично в парламентарните им стаи.

Коментар на Валери Симеонов по темата

Не стана ясно дали Шопов ще обжалва глобата, ако му бъде връчена. Такава възможност се очертава сред глобените трима от хората на Валери Симеонов.

„Колегите имат право и основание да обжалват. Има случай, когато човек пие и се вижда, че е с дръпната маска”, каза  председателят на НФСБ Валери Симеонов.

Лидерът на НФСБ е покрепя мерките и дори смята, че трябва да са в пъти по-строги. Валери Симеонов ще предложи на председателя на парламента да разреши ораторите от трибуната в злата и председателстващите заседанията да са без маски, докато говорят.

Симеонов дори отправи остра критика към колегите си, за които стана ясно, че стоят без маски в залата.

„Това „дребно животно” - коронавирусът стана ясно, че не подбира нито депутати, нито багеристи. Не искам някой самонадеян да заразимен и аз да заразя близките си!”, сподели Симеонов.