19 от работещите там са дали положителни проби за коронавирус в шивашко предприятие в Кричим. Това превръща мястото в новото огнище на заразата.

Сградата на ателието е затворена. По информация от предприятието, в цеха работят 80 души.

Управителката решила по лично усмотрение да предостави тестове на работниците си. Тя искала да тества всички работници, след като миналата седмица една от шивачките се оказала с коронавирус.

„Жената от две седмици не е имал пряк контакт с останалите хора. За съжаление, обаче, излязоха доста положителни проби” – споделя жената.

Цехът се намира в центъра на Кричим и работещите в близките заведения за бързо хранене, където са се хранили хората от цеха, са притеснени.

Важен факт е и този, че 19-е заразени шивачки са от различни населени места

„Повечето са от Община Кричим. Другите са от Устина, имаме от Стамболийски и от Перущица, но пак казвам здравословното им състояние е добро. Няма симптоми, нямаме хоспитализирани”, споделя областният управител на град Пловдив – Дани Каназирева.

Междувременно, става ясно, че се разраства и заразата в завода за автомобилни части, намиращ се в Смолян. Още трима служители са дали положителни проби и така инфектираните там са вече 92-ма души.

„Основната мярка е,че спряхме транспорта, който е фирменият. Всички идват с личните си автомобили. Понеже анализът ни показа, че най-вероятно цялото това огнище е пламнало от хората, които са се возили в този транспорт.“ – споделя мениджърът на завода Костадин Христов.

Кой ще плаща тестовете за COVID-19

"Заплащането на тестовете за коронавирус в доболничната помощ не трябва да тежи отново на пациента". Това каза в ефира на „Здравей, България” общопрактикуващият лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Гергана Николова.

„Трябва да се определи начинът на заплащане на тези тестове при хората, които отиват при личните си лекари със симптоми на COVID-19. Добре е да се изготви и списък със симптоми, при които пациентът задължително трябва да се изследва за коронавирус.“

„Лекарят трябва да може да избере и какъв тест да се направи на болния. Не е задължително той при всички случаи да бъде PCR”, каза още д-р Николова.

От Българския лекарски съюз са напълно категорични, че при прием в болница хората задължително трябва да се тестват, за да не се превръщат лечебните заведения в инкубатор на заразата.

„Очаква се да се покачат цените на клиничните пътеки за лечение на коронавирус”, съобщи още медикът.

„Смятам, че разхлабването на мерките беше необходимо, тъй като по време на изолацията много хора развили депресии и панически разстройства, а при някои от хронично болните се стигнало до тежки усложнения.“ – каза още д-р Николова.