На ГКПП „Кулата” се образува четири километра опашки. Още от ранните часове на деня се образува дълга колона, в която лесно може да се забележи, че автомобилите преобладават спрямо камионите и тировете.

Пикът на трафика е бил до 01:00 часа след полунощ срещу петъчния ден, а днес сутринта е започнал от 06:00 часа. От органите на реда продължават да дежурят, за да не се получават струпвания и на автомобили, и на хора.

Какви народности преобладават в пограничните опашки

Основно, най-голям е броят на румънските и сръбските туристи в опашките на границата. Това води до голямото забавяне, тъй като граничните власти трябва да проверяват освен кодовете, които са необходими за българите, а и националността.

Според работещите на място – главната причина за всичко случващо се е тази, че граничните пунктове между Гърция и Северна Македония са затворени.

Какви са условията за почивка в Гърция

И днес продължават да са в сила новите правила, които повеляват произволна проверка на QR –кодове. По наблюдения, тя минава доста бързо и протича само с бърз преглед на документите.

За разлика от чуждестранните туристи, сред българските има доста голямо напрежение, което е причинено от дългото чакане. Докато преминаването на границата отнемаше 2 часа в ранните часове на деня, то след 8 часа то отнемаше над 3.

Автомобилите се придвижват само с около 15-20 метра за 15 минути.

За пореден ден трафикът на границата с Гърция е интензивен. През деня опашката на ГКПП „Кулата" стигна до 10 километра, а проверката отнемаше около 4 часа чакане за всички туристи.

Думи на потърпевши от новите мерки

„Температурата е 50 градуса на сянка. Не знам какво да кажа. Тоалетна няма, вода няма. Съжалявам, че живея в България, това е истината” – споделя човек от чакащите.

„Просто не се издържа. Вече 4 часа чакаме. Няма вода, храна, тоалетна. Трудно е”, сподели друг чакащ.

Колоната отказа част от туристите от пътуването им към Гърция. За някои хора морската почивка тази година приключи още преди да е започнала.

Граничните власти обясниха, че около 70 % от туристите на „Кулата” са граждани от Сърбия и това води до адско забавяне, защото на границата сърбите подлежат на стопроцентови проверки.

„От една страна допринесе това, че пунктът „Маказа” е затворен или поне такава беше първоначалната информация. От друга страна, доколкото разбрахме много хора не са си попълнили декларацията, която изискват гръцкото от правителство. А някои не са получили въпросния код” , разказаха друга част от пътуващите.