Властите в България ще продължат да предлагат допълнителните мерки срещу безработицата, за които за първи път се чу още по време на разгара на пандемията от коронавирус. Социалният министър на България Деница Сачева даде коментар по случая.

Ето какво каза социалният министър

„Всичките ни усилия са фокусирани върху подкрепата на заетостта. Ще продължим да предлагаме нови мерки. Имаме готовност да удължим и 60/40 до края на годината”. Това заяви Сачева.

„В момента се водят се много разговори относно по темата за отпускане на допълнителни средства от Европейската комисия.

„Броят на безработните, които се регистрират в бюрата по труда в последната седмица, е намалял значително – до около 1000 души на ден. Заслуга за това със сигурност има мярката 60/40, благодарение на която са спасени хиляди работни места.

Онези, които кандидатстват за финансова подкрепа получават и полагащите им се средства в рамките само на 12 дни. 7 дни са необходими за разглеждане на заявлението и още 5 – за превеждане на парите от Националния осигурителен институт.“

„Говорим за запазване на почти 300,000 работни места. Поставили сме си за цел да задържим безработица до ниво от 6,5% в края на годината”, поясни Сачева.

Какво се случва с пенсии и заплати

Социалният министър категорично опроверга слуховете, че ще има намаление на пенсии и заплати. И допълни, че е възможен ръст на безработицата наесен. Една от причините за това би бил краят на сезонната работа.

Сачева не допуска, че се случват сериозни злоупотреби, в които да участват хора, на които им се полагат социални помощи. Тя сподели, че в никакъв случай не очаква онези, които в момента получават пари от бюрата по труда, в един по-късен етап автоматично да влязат в системата за социално подпомагане.

„Социални помощи в момента получават около 22,000 души, а помощи за безработица – около 110,000 човека.”, допълни министърът.

Сачева коментира и темата за личните асистенти.

„В момента в България те са 28,000 души. Алармираме за следния риск: от 1 януари 660,000 души ще имат право на личен асистент, което би струвало на държавата 36 млрд. лева. Не всички тези хора обаче имат нужда от асистенти. Истински нуждаещите се 35,000 – 40,000 души”, обясни социалният министър.

60/40 или 80/20

„Новият дизайн на мярката 60/40 e приет от Министерския съвет. В сектора на туризма тя става 80/20. Отпускат се и 290 лв. помощ на заето лице.“ – заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг в Министерския съвет.