Стана ясно, че здравният министър на Нова Зеландия Дейвид Кларк два пъти е нарушил режима на самоизолация по време на карантината, което му струваше поста.

„Според него оставането му на поста министър само отклонява вниманието от правителствените мерки за борба с коронавируса и по-широкиет реформи в областта на здравеопазването”, заяви премиерът на страната Джасинда Ардърн.

Тя е приела тихо и спокойно подадената от здравния министър оставка. До парламентарните избори на 19 септември длъжността ще се изпълнява от министъра на образованието Крис Хопкинс.

В Нова Зеландия пуснаха масова пандемична карантина на 25-ти март. Министърът Кларк на два пъти нарушава общонационалната карантина, а режима на самоизолация.

Първият път – след като бе хванат да кара велосипед в парка и втори път при семеен пикник на плажа. Тогава Ардърн отказа да го освободи, като подчерта, че при нормални обстоятелства би го направила, но не и по време на пандемията.

Заради нарушаването на карантинните мерки, обаче, здравният министър се лиши от длъжността асоцииран министър на финансите, което свали ранга му в министерския съвет.

Съединените американски щати изкупиха лекарствата за COVID-19

В Интернет се появиха факти, че Съединените американски щати вече са изкупили целия световен запас за следващите месеци от лекарство, което може да помогне срещу COVID-19.

Така Вашингтон ще получи всички произведени дози през юли и 90 процента от тези, произведени през август и септември от препарата “Ремдесивир.”

Това е първото лекарство, одобрено от американските власти и се използва при най-тежките случаи на пневмония. „Ремдесивир” се прилага и при симптоми на болестта ебола.

Все още няма никакви доказателства, че закупеният препарат спасява човешки животи, отбелязват всички световни медии.

Франция също напредва в борбата

Френските учени официално съобщиха пред публика, че се провеждат напълно успешни резултати от клинично изследване на действието на комбинация от две съществуващи лекарства – хидроксихлорохин и азитромицин. Колаборацията оказва положително въздействие в битката срещу новия коронавирус.

Тяхното изследване е публикувано в списанието International Journal of Antimicrobial Agents. Към днешна дата все още няма препарати, предназначени за лечението на COVID-19.

При няколко стотин клинични изпитвания, които се провеждат в цял свят, се изучава въздействието на съществуващите лекарства върху вируса. Изследвания се провеждат около две групи препарати: ремдесивир (което споменахме по-горе) – вътрешно венозно лекарство с широка противовирусна активност и антималарийните лекарства хлорохин и хидроксихлорохин.

При лабораторни изпитвания и трите изброени препарата са доказали някаква активност срещу коронавируса, а хлорохинът се използва като препоръчано противовирусно средство за лечението на COVID-19 в Китай.

Но за използването на един от тези три препарата са необходими клинични тестове.