Към този момент прокурори и полицаи разследват случая с тонове открити опасни отпадъци край Червен бряг. Те са били заровени почти до неоткриваемост преди повече от две години в силажна яма, разположена край града, както и в изкопна яма в село Радомирци.

Огледът, който вече втори ден е обсъждана тема номер едно в града, е част от работата срещу организираната престъпна група, в която са замесени и много длъжностни лица. Според експертите, работещи по случая, по както личи по откритото до този момент, боклукът може да се определи като опасен отпадък.

Кметът на Червен бряг д-р Цветан Костадинов благодари на всички отговорни институции, които са замесени по случая, за бързата им реакция след откриването на отпадъците, което според градоначалника е довело до запазване на спокойствието и здравето на жителите.

„Изключително внимателно следя всички процеси. Боклукът ще бъде извозен на специализирана площадка. Вчера подписахме договора за транспортирането му”, обясни кметът.

Какво се върши на мястото

Тежки машини разровиха тоновете открити боклуци край Червен бряг. Предположенията сочат, че това са много опасни отпадъци, внесени до мястото от чужбина.

Извършената проверка засега ги свързва с разследването срещу братята Пламен и Атанас Бобокови, които са обвиняемите по случая, като част от група за търговия с боклук.

Според прокуратурата има връзка между заровения боклук и досъдебното производство, което се води срещу Бобокови.

Какво сочат данните

Първоначално проведения анализ сочи, че в ямата са заровени над 30 тона отпадъци, сред които има и части от акумулаторни батерии. На мястото, на което се извършват процедурите, са измерени ниски нива на радиация, които не са опасниза здравето на жителите и околната среда.

Предстои сметището да бъде разровено и всичко да бъде извозено от землището на града. Същото ще се прави и на друго подобно на това сметище, намиращо се край близкото село Рупци, където също има струпани подобни отпадъци.

Още от рано сутринта на мястото можеха да се срещнат представители на почти всяка една държавна институция – полиция, прокуратура и здравни власти. Беше направено замерване на радиацията.

По информация на експертите радиационният фон в района е нормален.

„Няма да допуснем България да бъде сметище. Наскоро един политик заяви, че бизнесът напускал България. Ако тези „бизнесмени“ са хората, които тровят земята и въздуха на нашите деца, да заминават, само че преди това ще направим всичко възможно, да бъдат осъдени. Няма да допусна страната ни да бъде сметище!”. Това сподели главният прокурор Иван Гешев в личния си профил в Twitter.