Буквално, думата „фиск“ означава портфейл. Е, ще стане ли така, че ДДС-то да се превърне в спасителна сламка за държавната хазна?

Според думите на депутата от ДПС Йордан Цонев, който оглавява Временната анкетна комисия за разходите от коронавируса, може да се наложи преминаване към диференцирани ставки на някои от стоките.

Финансистите от дълго време поддържаме тезата, че при такива ниски преки данъци, ДДС остава единственият голям данък, който попълва фиска. Има обаче изменение на ситуацията, което не е свързано само с коронавируса.

От ДПС още миналата година правихме анализи и казахме, че след въвеждането на директивата за ДДС на вътрешнообщностните доставки, ДДС-то се яви регулатор на конкурентоспособността на цените в доста от секторите – например в храните.

Хляб, лекарства и хотели

Той обясни, че още миналата година е имало срещи с бранша на производителите на хляб и е станало ясно, че намаляването на ДДС за сектора не означава поевтиняване на хляба.

Това означава, че цените не само ще останат същите, но заради ръста на конкурентността на пазара, те може и да се повишат в течение на времето.

Шансът за това, обаче е минимален, прогнозират експертите.

Много бизнеси пострадаха в кризата, но един беше спрян буквално с ръчна спирачка и това е бизнесът на ресторантьорите и хотелите”, коментира Цонев настоящата ситуация в съответния бранш.

Възможна ли е коалиция с управляващата партия

Цонев бе запитан за това дали ДПС би влязла в коалиция с управляващата партия. „При тази ситуация, при този парламент, ние във властта няма да влезем. В другия парламент – каквото реши избирателят, каквото решат програмите.

От ДПС твърдим, че страната има нужда от много дълбоки реформи, в много сектори, включително в здравеопазването.

Това може да стане с една програма, зад която да се състави мнозинство, а не мнозинство в парламента, което да прави компилация от програми”, смята Цонев.

Какво ще прави Цонев на новия пост

„Един от главните акценти на новата комисия, която ми възложиха, ще е да видим как се преразпределят европейските средства и да направим публично това.

И да видим дали е осигурен достатъчен достъп на целия бизнес до тези програми“, обясни за новата си работа депутатът.