Не смятам, че трябва да се готвим за бедност. Извън Русия и Украйна, които водят война, не се очертава рецесия в света или в Европа. Това коментира бившият министър на икономиката Николай Василев.

Той прогнозира, че икономическият растеж няма да бъде такъв, какъвто трябваше. Отчете, че инфлацията се бори най-добре именно с растеж.

„Годината щеше да бъде добра за световната икономика. Сега ще бъде по-малко добра, но не бедност.”, добави Василев.

Екс-министърът очаква положителен ръст на икономиката

Бившият министър на икономиката обаче коментира, че очаква положителен растеж. „България не е толкова засегната, колкото другите държави. Също така инвестициите и без това клоняха към нула през последните десет години. Сега съвсем ще ударят нулата с войната.”, подчерта той.

По думите му светът няма да спре, ако цените на петрола или друга суровина се вдигнат. И припомни по-скъпия петрол през 2007 г. на фона на по-ниските доходи тогава у нас,  в сравнение със сегашните.

„Петрол се произвежда на всички континенти. Той може да се пренася.

Ситуацията с газа е малко по-лоша. Хубавото е, че сега идва летният сезон. Да се надяваме, че най-после ще построим интерконектора с Гърция, за да имаме алтернативни доставчици.”, заяви Василев.

Коментар той направи и за актуализациите на бюджета.

„Актуализацията е въпрос не толкова на пари, а на манталитет. Това, което правим със зърното, което аз пак не харесвам, е актуализация за над милиард лева. Ние приехме най-щедрия бюджет в историята на държавата и пак не ни стигат парите.”, подчерта бившият министър. 

Според Василев държавата не трябва да взима никакви мерки за олиото, тъй като България била огромен производител и износител на суровината.

„Когато говорим за спекула – не гледайте две бутилки олио в супермаркета – това не е спекула”, категоричен е той.

И допълни:

„Всички наивни и панически соцмерки изобщо не ги подкрепям.”, поясни Василев.

Ситуацията със зърното определи като по-интересна. Припомни свои предупреждения от години, че правителствата не мислят за бъдещето. „Никакви мерки не взимат за възможните кризи. За нищо не бяхме готови и продължаваме да не сме готови”, е позицията му.

Русия след санкциите

Позицията, че на Русия ѝ няма нищо след санкциите Василев определи като несериозна и приписа на хора, които не разбират добре от икономика.

„След малките санкции от 2014 г. страната изостана значително. По мои сметки БВП намаля с около 40% след Крим. И вместо да се развива, изостана.”, уточни той.

Василев прогнозира, че руската икономика ще катастрофира напълно през тази година заради настоящите „жестоки” санкции.

„За мен тя ще се срине с двуцифрен процент рецесия. Валутата, банковата система, финансовите пазари, инвестиции, бизнес…”, поясни той.

Русия, обясни бившият министър, ще изглежда като Венецуела или България през 1996 – 1997 г.

„Сигурно ще има опашки за елементарни продукти. Руската икономика, независимо от изхода на войната, ще бъде с размера на една средна западноевропейска.”, прогнозира Василев.