„Според публичната информация, с която разполагам, БСП са били против да стана министър на отбраната”. Това каза проф. Тодор Тагарев, който беше спряган за сигурна номинация след като бившият вече министър Стефан Янев подаде оставка.

„На 28 февруари министър-председателят Кирил Петков обяви моето име като единствена номинация, а не като опция. След това определени среди се активизираха, за да блокират моята номинация.”, категоричен е бившият отбранителен министър.

По думите му България е единствената страна, в която все още се води дебат трябва ли да окажем военна помощ на Украйна.

„Този дебат започна от висши места у нас и с него поддръжниците на руската агресия изнесоха своята отбрана на много предни позиции.”, каза с военни термини проф. Тагарев и допълни, че тезите, които в момента се дискутират у нас са несъстоятелни.

Трябва да се дискутира как точно да помогнем на Украйна, а не дали да го правим, смята той.

„Не виждам съществена разлика между тезата на Стефан Янев и тази на президента Румен Радев, че България не трябва да се намесва в конфликта между Русия и Украйна. Те използваха дори една и съща фраза. Не бих искал да спекулирам с това доколко думите им се дължат на пряко влияние”.

Така бившият военен министър отговори на въпрос на водещите дали подозира зависимости от Кремъл на ключови позиции у нас.

Тагарев за Русия и Украйна

Черно-бял. Така проф. Тагарев нарече конфликта между Русия и Украйна и го сравни с този през 90-те години, когато Ирак напада Кувейт.

„Сега също имаме страна агресор, в лицето на Русия, и страна жертва. В тази черно-бяла ситуация ние къде се намираме? Ние сме НАТО, но казваме, че няма да помогнем на жертвата. Това означава, че помагаме на агресора.”, каза още той.

Според Тагарев, заради храбрите и геройски действия на украинските армия и народ, няма пряка опасност за сигурността на България.

Китай налага нови карантини

Китай наложи пълна карантина на пореден индустриален град с девет милиона жители. Властите съобщиха за повече от 4,000 нови случая на COVID-19 във вторник, след като стратегията на страната за „нулев COVID” чрез локдауни е под въпрос заради новата вълна на Омикрон.

Здравните власти съобщиха за 4,770 нови инфекции в цялата страна, по-голямата част в североизточната провинция Джилин. Град Шенян в съседната провинция Ляонин беше поставен под карантина късно в понеделник.

В последните месеци Китай действаше експедитивно при наличието на клъстери със заразени, като налагаше локални локдауни, масово тестване и карантина в цели градове. В събота бе съобщено за два случая на починали – първите за повече от година.